Locuitorii din Repedea, iradiaţi cu uraniu cu ştirea autorităţilor (VIDEO)

Locuitorii din localitatea maramureseană Repedea, dar şi cei din Poienile de sub Munte, sunt iradiaţi de mina de uraniu din zonă şi au de suferit din această cauză.

Prim comisarul Gărzii de Mediu Maramureş, Călin Crişan a atras astăzi atenţia asupra investitţiilor deficitare făcute acolo de cei de la Conversmin, care au încasat 11 miliarde de lei vechi şi şi-au bătut joc de lucrare.

Culmea e că respectiva lucrare a fost recepţionată şi de cei de la Prefectura Maramureş, dar Sandu Pocol l-a contrazis pe Călin Crişan pe această chestiune.

 

Garda de Mediu Maramureş a întocmit în 2011, după cum reiese din raportul prezentat astăzi, un număr de 3 sesizări organelor de cercetare penală, ultima vizând societatea CONVERSMIN SA şi subcontractorii săi.

Pentru ca celelalte două să fie făcute pentru HPM COM SRL Moisei – pentru exploatarea ilegală de masă lemnoasă in zona de protecţie integrală Vinderel din Parcul Natural M-ţii Maramuresului; OUG nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, respectiv 13 persoane fizice si un agent economic pentru exploatarea ilegală a andezitului in Aria Naturală Igniş – sit de importantă comunitară – Natura 2000; OUG nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate.

Conversminul a fost acuzat de Garda de Mediu că nu a respectat prevederile Acordului de Mediu pentru execuţia lucrărilor de închidere şi ecologizare a perimetrului de cercetare geologică Repedea – Poienile de sub Munte, mai exact neconcordanţe între prevederile acordului de mediu şi situaţia faptică din teren, respectiv nerespectarea OUG nr. 195/2005 privind protecţia mediului.

„Este o investiţie a statului român aprobată de Guvern la o valoare de 14 miliarde de lei vechi. Din datele noastre ştim că s-au plătit deja 11 miliarde de lei vechi.

Trebuie subliniat faptul că voirbim despre un perimetru de cercetare geologică pentru deşeuri radioactive, unde psihoza populaţiei şi lupta autorităţilor locale cu reprezentanţii Statului Român pentru a izola şi a pune în siguranţă aceste perimetre durează de peste 10 ani de zile.

În anul 2009 s-a făcut o recepţie la terminarea lucrărilor, organizată de Ministerul Economiei la care au fost prezenţi inslusiv reprezentanţii Prefecturii care şi-au pus semnătura pe acel act”, a declarat prim comisarul Gărzii de Mediu Maramureş, Călin Ştefan Crişan.

Rareş Bogdan
foto:iturism.ro

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole