La videoconferinţa cu prefecţii a ministrului Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa şi a Ministrului delegat pentru Administraţie, Radu Stroe au fost discutate aspecte referitoare la organizarea alegerilor parlamentare.
Mircea Duşa a cerut prefecţilor respectarea programului calendaristic şi a termenelor prevăzute, respectiv a precizat că la rectificarea bugetară vor fi asigurate sumele necesare pentru funcţionarea instituţiilor statului şi a serviciilor publice pentru cetăţeni.
Secretarul de stat pentru Instituţiile Prefectului, Constantin-Cătălin Chiper a precizat că depunerea candidaturilor pentru alegerile parlamentare se va face la data de 30 octombrie. Acesta a mai precizat că pentru comunicarea către prefecţi a însemnelor electorale de către alianţele electorale şi formaţiunile politice, respectiv rămânerea definitivă a candidaturilor data limită este 7 noiembrie, iar campania electorală va începe în data de 9 noiembrie.
Secretarul de stat, şef al Departamentului de Ordine şi Siguranţă Publică, chestor principal de poliţie Nicolae Cabulea, a menţionat că, la nivelul fiecărui judeţ a fost elaborat planul general de măsuri pentru ordine şi siguranţă publică. Măsurile din plan trebuie aplicate concret şi coerent, în corelaţie cu prevederile legislaţiei în vigoare şi Deciziei 14 a Biroului Electoral Central. Structurile teritoriale ale Ministerului Administraţiei şi Internelor vor fi primi, în perioada următoare, un ghid legislativ cu privire la campania electorală şi alegerile parlamentare.
De asemenea, va fi derulată o campanie de conştientizare a populaţiei cu privire la derularea alegerilor parlamentare şi respectarea legislaţiei în vigoare. Comunicarea cu mass-media va fi realizată pe principiul “voce unică”. O altă solicitare a vizat paza locurilor de afişaj de către poliţia locală.
944.400 buletine de vot la alegerile parlamentare
“S-a transmis tututor unităţilor administrativ teritoriale o adresă prin care s-a solicitat să ne transmită propuneri de persoane din care, prin tragere la sorţi, vor fi desemnaţi preşedinţii şi locţiitorii secţiilor de votare. A fost întocmit şi aprobat caietul de sarcini, precum şi întreaga documentatie necesară pentru achiziţia de servicii tipografice pentru imprimarea buletinelor de vot.
Materialele consumabile au fost predate către Biroul Judeţean pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date pentru a se tipări listele electorale permanente şi copiile de pe listele electorale permanente. Listele electorale au fost tipărite, iar acţiunea de distribuire la primării se va realiza în zilele de 23 şi 24 octombrie.
Pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie vor fi tipărite 944.400 buletine de vot, număr ce include şi procentul suplimentar de 10% prevăzut de legislaţia în vigoare. Caietul de sarcini şi documentaţia necesară pentru achiziţionarea de servicii tipografice în vederea tipăririi buletinelor de vot a fost publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP)”, a menţionat Sorin Rednic, prefectul judeţului Maramureş.
Secretarul de stat Constantin-Cătălin Chiper a cerut prefecţilor să întreprindă demersurile necesare pentru asigurarea de către poliţie şi jandarmi a ordinii şi siguranţei în apropierea unităţilor de învăţământ.
R.B.