Prefectul judeţului Maramureş, Sorin Rednic a declarat că la nivel de judeţ au avut de suferit de pe urma fenomenelor meteo abundente din ultima perioadă un număr de 4 localităţi. Este vorba despre municipiul Sighetu Marmaţiei, Copalnic Mănăştur, Boiu Mare şi Suciu de Sus, în toate aceste localităţi fiind înregistrate pagube urmare a fenomenelor meteorologice periculoase produse, în ultima perioadă.
Rednic a menţionat faptul că în teritoriu au căzut importante cantităţi de precipitaţii sub formă de ploaie care au totalizat (în interval de 24 ore): 66,1 l/mp la Sighetu Marmaţiei; 38,5 l/mp în Şieu; 35,1 l/mp la Poienile Luhei şi 34,5 l/mp în Vadu Izei. În aceste condiţii au fost depăşite cotele de atenţie pe râul Suciu (+5 cm) şi pe râul Iza (+ 55 cm). Pe cursul acestora nu au fost înregistrate probleme deosebite. Şapte localităţi au fost afectate de ploi, care au avut şi caracter torenţial.
„Pe raza comunei Boiu Mare, torenţii formaţi pe versanţi au afectat lucrările la obiectivul de investiţii „Modernizare reţea stradală, extindere reţea de alimentare cu apă potabilă, construcţie sistem de canalizare cu staţie de epurare ape uzate menajere”, fiind degradate aproximativ 15 km de drumuri comunale şi străzi. În total au fost afectate 16,4 km de drumuri comunale şi străzi.
Debitele unor văi şi pâraie s-au revărsat şi au inundat subsolul şi grădinile a două locuinţe, respectiv cinci anexe gospodăreşti. Apele revărsate în curţile populaţiei au transportat material aluvionar şi au colmatat 12 fântâni. Au fost inundate 14,8 hectare de teren agricol cultivat şi 15 hectare de păşuni şi fâneţe.
Intensificările de vânt care au prezentat temporar şi aspect de vijelie au afectat 0,8 km de reţea de telefonie, respectiv o reţea de alimentare cu energie electrică. De asemenea, şuvoaiele de apă au degradat un pod şi nouă podeţe amplasate pe un drum comunal. Un animal, aflat pe o pajişte a fost trăznit şi a fost găsit mort de către proprietar.
Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Gheorghe Pop de Băseşti” al judeţului Maramureş au intervenit şi acţionat pentru evacuarea apei din subsoluri şi curţi, respectiv pentru decolmatarea podeţelor înfundate. Pentru a evita scurgerea şuvoaielor de apă şi inundarea curţilor unor gospodării pompierii militari au amplasat saci cu nisip pe marginea unor drumuri”, a declarat prefectul de Maramureş.
Pompierii militari au fost sprijiniţi în activităţi de către membrii comitetellor locale pentru situaţii de urgenţă. Echipaje de poliţie rutieră şi de poliţie locală s-au deplasat în zonele afectate şi au contribuit la asigurarea desfăşurării circulaţiei rutiere pe drumurile afectate de revărsările apelor şi, de asemenea, au facilitat intervenţia pompierilor militari şi a comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă.
Echipe specializate de intervenţie au lucrat pentru remedierea deficienţelor în reţelele de alimentare cu energie electrică şi de telefonie. Comitetele locale pentru situaţii de urgenţă procedează, în aceste zile, la evaluarea pagubelor, urmând să comunice valoarea acestora pentru a fi comunicată Ministerului Administraţiei şi Internelor.
Rareş Bogdan