Instituţia Prefectului a primit o informare meteorologică, de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania Nord, de intensificări de vânt şi ger pentru valabilă până la data de 15 decembrie, ora 10.00. În adresă se menţionează că în după amiaza zilei de astăzi şi în cursul nopţii vântul va prezenta unele intensificări.
De joi vremea se va răci treptat şi va deveni deosebit de rece, geroasă mai ales noaptea şi dimineaţa. Cele mai scăzute temperaturi se vor înregistra în cusrul nopţii de joi spre vineri, minimele vor coborâ sub -15 grade Celsius, până în jurul valorii de -20 grade Celsius în zonele depresionare.
Prefectul Sorin Rednic, în calitate de preşedinte al Comitetului judeţean de iarnă, a solicitat informarea comandamentelor locale de iarnă şi a grupurilor de suport tehnic.
Acesta a spus: „Am dispus luarea următoarelor măsuri:catagrafierea persoanelor gravide şi acordarea primului ajutor medical de urgenţă la aapriţia unor probleme de sănătate; identificarea spaţiilor neîncălzite în care locuiesc cetăţeni; identificarea persoanelor fără adăpost de pe raza unităţii administrativ-teritoriale, cu sprijinul serviciului de asistenţă socială şi poliţiei locale (unde sunt înfiinţate), respectiv a structurilor teritoriale ale Ministerului Administraţiei şi Internelor (poliţie, jandarmi şi pompieri); ssigurarea unei locaţii încălzite în perioadele cu temperaturi extreme negative pentru persoanele care din motive financiare nu îşi pot asigura încălzirea locuinţelor sau nu se pot muta la rudenii, respectiv pentru persoanele fără adăpost; transportarea acestora în locaţia stabilită în perioadele cu temperaturi extreme negative, respectiv odată cu emiterea codurilor specifice de către Administraţia Naţională de Meteorologie”.
Comandamentul Judeţean de iarnă a elaborat procedura de intervenţie pentru zilele cu temperaturi extreme negative. Ele se referă la personalul medical de la unităţile de primire urgenţă care vor anunţa în cazul prezentării la unităţile sanitare cu paturi, serviciul de ambulanţa pentru preluarea şi transportarea acestora la adăposturile special amenjate de către autorităţile administraţiei publice locale. Se va proceda la verificarea zonelor cunoscute ca fiind frecventate de către persoanele fără adăpost de către structurile teritoriale ale M.A.I. (poliţie, jandarmi, pompieri), împreună cu poliţia locală.
Şedinţa de instruire a participanţilor va avea loc la sediul Poliţiei Municipiului Baia Mare. Efectuarea misiunilor şi deplasarea in teren spre zonele cunoscute ca fiind frecventate sau spre locurile in care s-au aciuat aceste persoane se va realiza cu autovehicule şi personal al fiecărei instituţii cu atribuţii în domeniu.
La identificarea persoanelor fără adăpost, Dispeceratul integrat din cadrul ISU va trimite ambulanţa de tip A pentru preluarea şi transportarea persoanelor fără adăpost. Echipajele mixte de poliţie şi jandarmi aflate în misiune care patrulează seara şi noaptea vor anunţa prin 112 persoanele fără adăpost aflate pe stradă şi vor solicita preluarea şi transportarea acestora la locaţiile adăposturilor amenajate, cu sprijinul serviciului de ambulanţă.
Cetăţenii trebuie să cunoască faptul că temperaturile extreme negative influenţează organismul uman. Acesta are nevoie de o perioadă de timp pentru acomodare, în scopul de a-ş recăpata energia, de aceea medicii recomandă să se evite expunerea la frig şi să se foloseasca haine adecvate sezonului rece, respectiv să se consume alimente bogate în proteine şi vitamine.
Persoanele care sufera de boli cronice, în special boli cardiovasculare, diabet zaharat, precum şi persoanele cu probleme ale aparatului respirator ( bronsita obstructiva cronica, astm bronsic), ar trebui să se protejeze în mod suplimentar, în aceste zile, si sa nu iasa din casă atunci cand sun anunţate temperaturi mai mici de minus 10 grade Celsius.
Se recomandă totodată crearea unor provizii de alimente astfel încât contactul cu aerul rece de afara sa fie evitat de către persoanele cu probleme de sănătate. De asemenea, pentru cei aflaţi sub tratament se recomanda menţinerea medicaţiei, fără să fie modificată.
La temperaturi extreme negative cele mai afectate persoane sunt cele care au tulburări circulatorii, cum ar fi arterita, varice, ulcere varicoase, dar şi cei care au probleme cu extremităţile, cum ar fi urechile nasul, mâinile, pentru că circulaţia îngreunată afectează în special zonele din afară, de la periferie, de la margine.În cazul copiilor şi a sugarilor se recomandă ca aceştia să nu fie scoşi afară dacă temperaturile sub minus 10 grade Celsius.
Populaţia este rugată să anunţe, prin sistemul unic de apeluri de urgenţă 112, apariţia unor probleme generate de ger şi vânt. Centrul Operaţional al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi Dispeceratul Sistemului de Gospodărire a Apelor vor monitoriza situaţia şi evoluţia fenomenelor meteorologice.
Turiştii care doresc să străbată traseele montane din judeţ li se indică să îşi anunţe prezenţa jandarmilor montani şi salvamontiştilor şi să renunţe, în această perioadă, la parcurgerea celor dificile sau necunoscute pentru a nu fi puşi în situaţia de a fi expuşi unor pericole care să le pună în primejdie viaţa.