Fenomenele meteorologice periculoase produse în ultimele 48 de ore pe raza judeţului Maramureş au contribuit la producerea de pagube pe raza judeţului, un număr de 5 localităţi înregistrând pagube din această cauză.
Subprefectul Pamfil Bercean, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a declarat că cele 5 localităţi care au avut de suferit sunt Rona de Sus, Baia Mare, Fereşti, Onceşti şi Dragomireşti.
Purtătorul de cuvânt al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş, Dan Bucă, a declarat că au căzut precipitaţii însemnate pe raza localităţilor Săcel, 30, 2 l/mp; 24,5 l/mp; la Ulmeni; 21,2 l/mp la Firiza; 20 l/mp la Fereşti; 19,9 l/mp la Copalnic; 17,2 l/mp la Mara. În localitatea Copalnic a căzut grindină cu dimensiunea de până la 5 mm.
Precipitaţiile sub formă de ploaie torenţial au dus la creşterea debitelor şi nivelurilor pe râurile Iza şi Baicu, unde s-au format viituri şi au produs pagube pe raza oraşului Dragomireşti. La staţia hidrometrică Săcel, pe râul Iza, a fost depăşită cota de atenţie cu 7 cm. Viitura formată pe râul Baicu, în zona localităţii Dragomireşti, a afectat o apărare de mal, pe o lungime de 50 metri, fiind distrusă aproximativ 70% din lucrare.
În localitatea Rona de Sus, precipitaţiile abundente au dus la formarea scurgerilor de pe versanţi. Acestea au crescut debitele unor văi şi pâraie, fiind produse inundaţii locale. Au fost inundate 10 anexe gospodăreşti şi subsolurile a 20 de case. Torenţii au transportat material aluvionar şi au colmatat opt podeţe, respectiv şapte canale şi rigole de scurgere.
Colmaterea acestora a produ revărsarea văilor şi pâraielo care au transportat şi lăsat noroi, pietriş şi material lemnos pe carosabilul DN 18, (distanţă de 800 metri) respectiv DJ 186, (1300 metri) la Rona de Sus. Au mai fost afectate de inundaţii 1,8 km de drum comunal (DC 1,8), respectiv 6,5 km de străzi şi uliţe.De asemenea au fost inundate şase hectare de terenuri cultivate (cinci la Rona de Sus şi un hectar la Dragomireşti) şi un hectar de păşuni şi fâneţe la Rona de Sus.
La Onceşti şi Fereşti apele unor văi şi pâraie au inundat subsolurile şi curţile unor gospodării. În municipiul Baia Mare rafalele puternice de vânt au smuls acoperişurile unor locuinţe şi gospodării, respectiv în zona Dealului Dura, unde a afectat şi obiective al unor societăţi comerciale. Viteza vântului a avut în Baia Mare peste 76 km/h”, a declarat Dan Bucă.
Comitetele locale pentru Situaţii de Urgenţă Dragomireşti şi Rona de Sus au intervenit pentru eliminarea efectelor negative produse de fenomenele meteorologice periculoase. S-a acţionat pentru evacuarea apelor din subsolurile gospodăriilor, decolmaaterea podurilor, canalelor şi rigolelor de scurgere, respectiv pentru spălarea carosabilului de materialul aluvionar depus. Echipaje de poliţie au sprijinit intervenţia membrilor comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă şi au asigurat desfăşurarea traficului rutier pe sectoarelor de drumuri acoperite de material aluvionar.
Specialişti din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureş au verificat modul în care sunt afectate lucrările hidrotehnice de pe râurile Iza şi Baicu.
Pompierii militari au îndepărtat un acoperiş afectat de vânt în Baia Mare
Pompierii militari din cadrul Detaşamentului de Pompieri Baia Mare, împreună cu angajaţi din cadrul compartimentului de protecţie civilă din Primăria Baia Mare şi societatea Drusal au acţionat pentru îndepărtarea unui acoperiş afectat de vijelia în municipiul Baia Mare.
Pompierii militari au urcat pe acoperişul blocului şi au tăiat cu drujba bucăţile de material lemnos smulse de vânt şi pe care ulterior le-au îndepărtat, împreună cu plăcile ondulate din compozit . Au fost luate măsuri de prevenire şi asiguratorii pentru ca eventualele resturi de materiale ce pot cădea, în timpul intervenţiei, să nu rănească trecătorii.
Comitetele locale pentru situaţii de urgenţă din localităţile afectate vor proceda la evaluarea pagubelor şi vor transmite datele pentru a fi comunicate la Ministerul Administraţiei şi Internelor.
R.B.