La videoconferinţa conducerii Ministerului Administraţiei şi Internelor cu prefecţii, subprefecţii şi membrii Comisiei Judeţene Tehnice au fost abordate aspecte referitoare la derularea activităţilor din programul calendaristic.
Ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, a precizat că în data de 9 noiembrie a.c., începe campania electorală şi a solicitat respectarea legii. Alegerile parlamentare din 9 decembrie trebuie să arate că Ministerul Administraţiei şi Internelor şi-a respectat atribuţiile în conformitate cu legea, iar cetăţenii trebuie să fie convinşi că nimeni nu încearcă să deturneze rezultatul votului.
Ministrul Administraţiei şi Internelor a atras atenţia structurile teritoriale trebuie să fie imparţiale, ori de câte ori constată încălcarea legii şi să aplice legea indiferent de candidaţi, culoare politică sau partid politic. MinistrulAdministraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, a mai a precizat că în ordonanţa adoptată marţi de Guvern referitoare la obiectele care pot fi folosite în timpul campaniei electorale, se arată că acestea trebuie să fie inscripţionate cu numele partidului sau al candidatului respectiv.
În legislaţie era făcută doar o referire vagă la art 55, care prevede că oferirea de obiecte în timpul campaniei electorale se pedepseşte sau orice încercare de mită electorală se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la cinci ani şi sigur că într-un aliniat 2 se specifică că fac excepţie acele obiecte cu caracter simbolic, dar care sunt acele obiecte rămânea la latitudinea a celor care veghează la respectarea legii să aprecieze dacă sunt cu caracter simbolic sau nu.
Prin ordonanţa de ieri au fost enumerate obiectele care pot fi folosite în campanie electorală cu precizarea foarte clară că ele trebuie să fie inscripţionate cu numele partidului sau a candidatului respectiv. De asemenea, s-a precizat clar că în campania electorală este interzis a se oferi obiecte de o valoare deosebită şi în speţă produse alimentare şi nealimentare ( alimente, băuturi, ţigări).
La nivelul ministerului a fost elaborat un plan de măsuri foarte concret, cu responsabilităţi pe fiecare structură a M.A.I. referitoare la atribuţiile care revin ministerului din Legea nr. 35/2008, cu privire la paza secţiilor de votare, de paza documentelor, asigurarea securităţii acestor documente pe timpul alegerilor, măsurile care trebuie luate de jandarmi, poliţie, pentru a asigura la adunările publice de campanie electorală ordine şi respectarea legii.
În Maramureş activităţile sunt conform programului calendaristic
Ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, le-a cerut prefecţilor să urgenteze finalizarea tuturor activităţilor tehnice legate de organizarea alegerilor parlamentare.
Prefectul Sorin Rednic a spus: „În data de 7 noiembrie a.c., vor rămâne definitive candidaturile pentru alegerile parlamentare. S-a îndeplinit procedura pentru tipărirea buletinelor de vot, oferat fiind deschisă în data de 1 noiembrie a.c., iar data estimată pentru încheierea contractului cu societatea care a câştigat licitaţia prin sistemul electronic de achiziţii publice este 12 noiembrie. La B.E.J. au fost depuse 53 de candidaturi (18 pentru funcţia de senator şi 35 pentru funcţia de deputat”.
Fondurile pentru plata salarariului asigurate până la sfârşitul anului
Prefectul de Maramureş a mai declarat că sunt asigurate fondurile necesare pentru plata salariilor angajaţilor din toate instituţiile publice, până la finalul anului. De asemenea, există resursele financiare pentru achitarea salariilor asistenţilor persoanelor cu handicap.