Ninsoarea viscolită la Borşa! Prefectul a dispus efectuarea de verificări pe teren

La această oră este semnalată ninsoare viscolită pe DN18, la Borşa şi în Pasul Prislop, între km 165 şi km 180). Vântul spulberă ninsoarea cu o viteză de până la 30 km/h.

Vizibilitatea este redusă în trafic sub 80 de metri. Comitetul judeţean de iarnă recomandă conducătorilor de autovehicule să circule preventiv în zonele cu vizibilitate redusă şi să folosească luminile de întâlnire pe faţă şi a poziţiei pe spate şi de ceaţă.

Se solicită şoferilor să adapteze viteza autovehiculelor în câmpul de vizibilitate redusă şi carosabil cu zăpadă frământată, respectiv să păstreze o distanţă de siguranţă faţă de autovehiculul precedent. Se impune ca şoferii să renunţe la efectuarea depăşirilor pentru a evita producerea de accidente rutiere. În caz de staţionare a autovehiculelor pe marginea şoselei sau în apropierea benzii de rulare este bine să semnalizaţi prezenţa acestora prin aprinderea luminilor de poziţie şi a celor de avarie.

„Semnalizaţi din timp orice manevră pe care intenţionaţi să o efectuaţi şi nu vă aventuraţi în depăşiri care vă pot pune în pericol, atât pe dumneavoastră cât şi pe ceilalţi participanţi la trafic. De asemenea, trebuie păstraţi o distanţă suficientă faţă de ceilalalţi participanţi la trafic pentru a putea opri în condiţii optime atunci când situaţia o impune. Pe celelalte sectoare de drumuri naţionale vizibilitatea este bună”, arată CJSU Maramureş.

Verificări dispuse de prefect pe drumurile naţionale şi judeţene

Prefectul Sandu Pocol a dispus, aseară, având în vedere precipitaţiile sub formă de ninsoare abundentă, efectuarea de verificări în principalele pasuri montane pentru a cunoaşte situaţia în trafic şi dacă utilajele de intervenţie. Pe DN18B, Baia Mare-Târgu Lăpuş stratul de zăpadă frământată avea grosimea de până la 2 cm. Circulaţia rutieră se desfăşura în condiţii de iarnă, iar utilajele de intervenţie curăţau zăpada de pe carosabil.

Un echipaj al poliţiei rutiere monitoriza desfăşurarea circulaţiei pe Dealul Pietriş. Nu au fost semnalate probleme de perturbare a traficului rutier. Pe DJ182 C, Vad-Lăschia-Făureşti, carosabil era acoperit de un strat de zăpadă de până la 3 cm. Ningea abundent şi viscolit pe DJ184 la Cavnic, pe DJ109F, din zona pârtiilor de schi şi până la canton, respectiv pe DJ185, Hoteni-Hărniceşti. Stratul de zăpadă frământată pe DJ184 şi DJ109F de pe carosabil măsura până la 1 cm. Utilajele de intervenţie cu lamă se aflau în trafic şi curăţau carosabilul de zăpadă.

Pe DJ185 Hoteni-Hărniceşti stratul de zăpadă frământată avea 3 cm. Traficul rutier era redus la miezul nopţii. Pe DN18, în pasul Gutâi ningea pe versantul dinspre localitatea Mara. Zăpada frământată pe carosabil măsura până la 1 cm. În vârful pasului era ceaţă. Utilajele de intervenţie erau în acţiune pe drum şi curăţau zăpada de pe carosabil.

La coborârea spre oraşul Baia Sprie existau tronsoane cu ceaţă, iar carosabilul avea un strat de zăpadă frământată care măsura până la 1 cm. Nu cădeau precipitaţii sub formă de ninsoare. Circulaţia rutieră se desfăşura în Pasul Gutâi în condiţii de iarnă.

Nu erau autovehicule rămase pe carosabil sau căre să întâmpine probleme pentru a traversa pasul montan. În cartierul Ferneziu, la Firiza şi pe DJ183 ningea abundent. Zăpada frământată existentă pe carosabil măsura până la 3 cm. Circulaţia rutieră se desfăşura în condiţii de iarnă pe aceste tronsoane, fără a fi semnalate probleme în trafic.

Vremea a fost deosebit de rece, geroasă noaptea şi dimineaţa. Cerul a fost mai mult noros şi pe arii extinse a nins. Cantitatea maximă de precipitaţii a fost de 10 l/mp, la Ocna Şugatag, Vântul a suflat slab, la moderat. În zona montană înaltă a prezentat intensificări de până la 144 km/h, la Iezer, viscolind ninsoarea şi spulberând zăpada.

Temperaturile maxime au fost cuprinse între -9 grade Celsius şi -4 grade Celsius. Izolat s-a semnalat ceaţă. Stratul de zăpadă măsura aseară, 72 cm, la Cavnic. Grosimea stratului de zăpadă proaspăt căzută măsoară între 10-15 cm, iar la Fereşti are 30 cm.

Pe majoritatea sectoarelor de drumuri naţionale se găseşte la această oră un strat de zăpadă frământată. Conducătorii auto care se deplasează în trafic întâlnesc zăpadă frământată cu grosimea de până la 1 cm pe următoarele sectoare de drumuri naţionale: DN1C Baia Mare-Valea Chioarului; E58 Baia Mare-Seini; DN18, Pasul Gutâi; DN17C, Vişeu de Sus-Dealul Ştefăniţei; DN18B, Baia Mare-Târgu Lăpuş şi DN18 Borşa-Pasul Prislop.

Pe sectorul DN18, la Petrova zăpada frământată măsoară până la 2 cm, iar pe DN18 la Sighetu Marmaţiei şi DN19, Dealul Huta Certeze stratul de zăpadă frământată măsoară până la 3 cm. Carosabilul DN18, la Vişeu de Sus este umed (aici au fost semnalate precipitaţii sub formă de lapoviţă). La Sighetu Marmaţiei pe DN18 şi DN19, rafalele de vânt ating viteza de până la 30 km/h. Angajaţii societăţilor au intervenit cu 30 de autoutilaje cu lamă şi au împrăştiat 67 tone de material antiderapant.

La Cavnic pe cele trei drumuri judeţene (DJ 184, DJ109F şi DJ109F) stratul de zăpadă frământată măsoară până la 1 cm. Angajaţii societăţii care asigură şi întreţin viabilitatea celor trei drumuri judeţene au acţionat cu şase autoutilaje pentru curăţarea şi lărgirea carosabilului şi au utilizat 72 tone de material antiderapant.
Pe celelalte sectoare de drumuri judeţene aflate în adminisitrarea societăţii de drumuri şi poduri traficul rutier se desfăşoară în condiţii de iarnă. Carosabilul este acoperit cu un strat de zăpadă cuprins între 1-3 cm. Angajaţii societăţii au intervenit cu 38 utilaje şi au acţionat pentru îndepărtarea zăpezii de pe carosabil. Au fost răspândite 548 tone de material antiderapant.

Comitetul judeţean de iarnă solicită conducătorilor auto să ţină cont de recomandările agenţilor poliţiei rutiere.Verificaţi înainte de a porni la drum cu autovehiculul starea de funcţionare a sistemului de climatizare şi dezaburire, funcţionarea ştergătoarelor de parbriz.

Pentru a fi siguri că ajungeţi la destinaţie autovehiculele trebuie echipate obligatoriu cu anvelope de iarnă, însă este bine să aveţi în dotare lanţuri antiderapante, lopată şi un săculeţ cu material anriderapant.Este foarte important ca şoferii să circule preventiv, să îşi adapteze viteza la condiţiile meteorologice şi cele de pe carosabil, respectiv de aderenţă şi să păstreze o distanţă faţă de ceilalalţi participanţi la trafic, pentru a evita accidentele rutiere sau tamponările în cazul derapării autovehicului.

Se recomandă folosirea sistemului de semnalizare şi iluminare pentru a fi văzuţi de ceilalţi participanţi la trafic. La plecarea de pe loc este bine să se folosească treapta a doua de viteze, acţionând foarte fin ambreiajul.Comenzile autovehiculului nu vor fi bruscate pentru a evita intrarea în derapaj.Reducerea vitezei se va face cu ajutorul franei de motor. Se vor evita opririle şi staţionările în rampă sau pantă. Conducătorii auto trebuie să aibă o grijă deosebită la coborarea pantelor.

Nu acceleraţi la ieşirea din virajele strânse în pasurile montane. Dacă aţi fost surprinşi de formarea poleiului în timp ce sunteti în trafic şi simţiţi că nu stăpâniţi comenzile, scoateţi autovehiculul în afara părţii carosabile într-un loc în care nu există posibilitatea să rămâneţi împotmoliţi şi asteptaţi utilajele de intervenţie care împrăştie material antiderapant.

În condiţii de ninsoare abundentă nu opriţi şi nu staţionaţi cu autovehiculele în trafic sau pe traseele pe care se deplasează mijloacele de transport în comun, pentru permite intervenţia utilajelor de deszăpezire.

Rămân închise pe perioada de iarnă, drumul judeţean 109F, pe relaţia Cavnic-Strâmbu Băiuţ şi tronsonul drumului judeţean 183, pe relaţia Izvoare-legătura cu DN18, în Pasul Gutâi.

METEO

Valori ale temperaturilor aerului pe parcursul nopţii şi dimineţii: -12 grade în Baia Mare, Târgu Lăpuş, Cavnic, Ardusat şi Copalnic Celsius; -11 grade Celsius în Pasul Gutâi şi la Petrova; -10 grade Celsius la Ocna Şugatag, Fereşti, Călineşti, Văleni, Bârsana şi Leordina; -9 grade Celsius la Sighetu Marmaţiei şi Săpânţa; – 6 grade Celsius la Vişeu de Sus şi Dragomireşti; -4 grade Celsius la Iezer; 0 grade Celsius la Borşa.

Vremea se va menţine şi astăzi deosebit de rece, geroasă noaptea şi dimineaţa. Cerul va fi temporar noros. Pe arii relativ extinse va ninge. Vântul va sufla în general slab, la moderat. În zona înaltă de munte va sufla puternic şi va viscoli ninsoarea. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -9 grade Celsius şi -5 grade Celsius, iar cele minime între -13 grade Celsius şi -10 grade Celsius, izolat mai coborâte în depresiuni.

Ceaţa va fi prezentă şi va fi asociată cu depunere de chiciură, în zonele joase. Termometrele indică acum: -14 grade Celsius la Târgu Lăpuş; -13 grade Celsius Baia Mare; -12 grade Celsius, în Pasul Gutâi, la Ocna Şugatag şi Cavnic; -11 grade Celsius la Petrova; -10 grade Celsius la Sighetu Marmaţiei, Fereşti, Călineşti, Văleni, Bârsana şi Săpânţa ; -7 grade Celsius la Vişeu de Sus, Leordina, Săpânţa şi Ardusat; -4 grade Celsius la Iezer. Indicele de răcire are valoarea de -18 unităţi la Iezer.

HIDRO

Nivelurile cursurilor de apă din judeţ au fost în uşoară scădere, însă debitele în uşoară creştere, influenţate puternic de fenomenele de iarnă instalate şi temperaturile negative. Nu au fost semnalate probleme deosebite. Gheaţa este prezentă pe malurile râurilor Tisa, Vişeu, Ruscova, Someş, Sălaj, Lăpuş, Cavnic, Săsar, Firiza şi Cisla. Curge zăpadă îngheţată pe râul Someş.

Sunt poduri de gheaţă formate pe râurile Iza (trei poduri de gheaţă), Vaser, Suciu, Cavnic şi Baicu. Debitul acestor râuri este scăzut, iar gosposdăriile populaţiei amplasate în apropierea podurilor de gheaţă nu sunt în pericol de a fi inundate. Apa râurilor curge pe sub podul de gheaţă. Poduri de gheaţă cu ochiuri există pe râurile Vişeu, Ruscova. Botiza, Mara, Iza şi Lăpuş. Curge zăpadă îngheţată pe râul Someş. Pe râul Firiza este semnalat fenomenul de gheaţă la fund.

Exploatarea acumulării Strâmtori-Firiza se realizează în condiţii de siguranţă. Coeficientul de umplere al lacului este de 82%. Hidrologii apreciază că, în următoarele 24 de ore, nivelurile şi debitele cursurilor de apă vor fi uşor variabile, puternic influenţate în continuare de fenomenle de iarnă.

Stratul de zăpadă existent măsoară: 85 cm la Baraj Runcu; 84 cm la Cavnic; 62 cm la Firiza; 58 cm la Blidari; 44 cm la Luhei; 43 cm la Răzoare; 38 cm la Târgu Lăpuş; 35 cm Iezer, Mara, Ruscova şi Suciu de Sus; 33 cm pe Valea Vaserului; 31 cm în Baia Borşa; 29 cm la Copalnic; 28 cm în Leordina şi Vadu Izei; 27 cm la Săcel; 26 cm la Lăpuşel; 25 cm în Sighetu Marmaţiei şi Poiana Borşa; 24 cm la Vadu Izei; 23 cm în Baia Mare, Moisei şi Sălsig; 22 cm la Ulmeni; 20 cm la Bicaz şi 18 cm la Strâmtura.

Rareş Bogdan

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole