Ninsori şi vânt: Avertizare meteo pentru judeţul Maramureş

Ninsori şi intensificări ale vântului prognozate pentru Maramureş. entrul Meteorologic Regional Transilvania Nord a transmis Instituţiei Prefectului o informare meteorologică valabilă în intervalul 13 ianuarie ora 8.00-14 ianuarie, ora 20.00.

Potrivit adresei primite, în acest interval de timp în judeţul Maramureş sunt aşteptate ninsori şi intensificări ale vântului, pentru ca în zonele montane să ningă viscolit, iar rafalele de vânt vor depăşi 80-90km/h. Vântul va prezenta intensificări locale, cu viteze care vor ajunge la 55-60km/h.

Subprefectul Gyongyike Bondi, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a solicitat informarea comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, a membrilor CJSU şi a grupurilor de suport tehnic din cadrul acestuia. De asemenea, echipe de intervenţie ale societăţii Electrica sunt pregătite de intervenţie pentru remedierea unor defecţiuni în sistemele de alimentare cu energie electrică, datorate fenomenelor meteorologice periculoase.

„Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă recomandă cetăţenilor să evite parcarea autovehiculelor în apropierea copacilor sau în zona de clădiri părăsite şi cu infrastructura arhitectonică degradată (foste centrale termice). La deplasarea în afară caselor, populaţia este necesar să evite trecerea prin apropierea imobilelor aflate în construcţie, copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură care pot fi dislocate de rafalele de vânt şi care le pot pune viaţa în pericol.

O atenţie deosebită trebuie acordată şi şarpantelor de pe blocurile de locuinţe, ce pot fi smulse de rafalele de vânt puternic şi pot pune în pericol viaţa persoanelor care trec sau se află prin acele zone. Nu lăsaţi autovehiculele nesupravegheate în apropierea stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi dislocate de rafalele de vânt puternic, precum şi a imobilelor aflate în construcţie sau care sunt dezafectate şi care se pot prăbuşi pe autovehicule, producând pabube proprietarilor.

Turiştii care intenţionează să se aventureze pe trasee montane li se indică să îşi anunţe prezenţa, în zonă, jandarmilor montani şi salvamontiştilor. Este important ca amatorii de drumeţii să renunţe la parcurgerea unor trasee dificile sau necunoscute pentru a nu fi puşi în situaţia de a fi expuşi unor pericole care să le pună în primejdie viaţa”, aua anunţat cei de la CJSU MM.

Pentru a preveni blocarea traficului rutier în pasurile montane, subprefectul de Maramureş, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a dispus măsuri de pregătire şi de intervenţie a utilajelor şi angajaţilor cu material antiderapant. dacă situaţia o va impune. Aceeaşi măsură a fost luată şi pentru zonele de deal, în scopul asigurării traficului rutier în bune condiţii pe drumurile judeţene.

Subprefectul Gyongyike Bondi a spus: „Desigur că am iniţiat demersurile pentru a asigura buna desfăşurare a traficului rutier, dar şi siguranţa conducătorilor auto şi a pasagerilor care se vor deplasa pe drumurile publice, în pasurile montane, dar şi pe zonele de deal (Gutâi, Prislop, Mesteacăn, Hera, Huta-Certeze, Pasul Roata, Dealul Cavnic şi Dealul Văleni). Am solicitat pregătirea echipelor de intervenţie cu utilajele şi materialul antiderapant din dotare.

Este posibil să ne confruntăm, începând de mâine dimineaţă şi până sâmbătă seara, conform prognozei meteorologice şi vremii nefavorabile cu ninsoare viscolită care să perturbe desfăşurarea traficului rutier.

Conducătorii autovehiculelor trebuie să înţeleagă că trebuie să aibă autovehiculele echipate corespunzător (anvelope de iarnă, lanţuri şi dispozitive antiderapante) pentru a putea tranzita aceste zone şi să ţină seama de recomandările făcute de echipajele Serviciului Poliţiei Rutiere Maramureş.

Bineînţeles, dacă se va impune, vom solicita prezenţa echipajelor de poliţie rutieră la urcarea în pasurile momentate, respectiv măsura instituirii, la solicitarea administratorului de drum, a accesului de restricţionare a autovehiculelor echipate necorespunzător, respectiv sancţionării conducătorilor auto, în conformitate cu prevederile legislaţiei rutiere în vigoare”.

Cetăţenii sunt rugaţi să anunţe, prin sistemul unic de apeluri de urgenţă 112, apariţia unor situaţii de urgenţă generate de intensificările vîntului. Echipe specializate ale altor servicii de utilitate publică (gaz, apă şi canalizare, telefonie) sunt pregătite pentru intervenţia şi remedierea, în caz de nevoie, a deficienţelor apărute, din cauza fenomenelor meteorologice periculoase în reţelele de distribuţie.

Rareş Bogdan

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole