Noi incidente electorale în Maramureş: Poliţia face cercetări

Poliţiştii maramureşeni au efectuat verificări privind prezenţa nejustificată a două persoane, în perimetrul de 500 metri a secţiei de votare. Incidentul a avut loc azi, 29 iulie 2012, în jurul orei 15, 30, când poliţia a primit o sesizare, despre faptul că, în perimetrul de 500 metri a două secţii de votare din cartierul băimărean Ferneziu, se află în staţionare un autoturism din care două persoane supraveghează secţia de votare.

„În temeiul sesizării, o echipă operativă s-a deplasat la faţa locului unde au fost identificate două persoane, soţ şi soţie, Anna Maria S., de 41de ani şi Zsolt S., de 42 de ani, ambii din Baia Mare. Cele două persoane se aflau cu autoturismul proprietate personală în perimetrul de 500 metri al unei locaţii în care se află două secţii de votare.

Cei doi au declarat faptul că efectuează o numărătoare a persoanelor care intră în secţiile de vot fără a cunoaşte că prin această activitate încalcă prevederile legale în materie.

Poliţiştii le-au adus la cunoştinţă persoanelor sus menţionate prevederile art.33 aliniatele (1)-(4) din legea 3/200 privind organizarea referendumului. Cele două persoane s-au angajat că vor respecta prevederile legii şi au părăsit perimetrul secţiilor de votare fără niciun alt incident.

În conformitate cu Legea 3/2000,
Articolul 33 menţionează:
(1) Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare este obligat să ia măsurile necesare pentru ca desfăşurarea referendumului să decurgă în bune condiţii.
(2) Puterile preşedintelui, în această privinţă, se întind şi în afara localului de vot, în curtea acestuia, la intrările în curte, în jurul localului de vot, precum şi pe străzi şi în pieţe publice, până la o distanţă de 500 de metri.
(3) În afară de membrii biroului electoral al secţiei de votare şi de delegaţii acreditaţi de Biroul Electoral Central nici o altă persoană nu poate staţiona în locurile publice din zona de votare sau în localul de vot peste timpul necesar pentru efectuarea operaţiunii de votare.
(4) Pentru menţinerea ordinii preşedintele biroului electoral al secţiei de votare va avea la dispoziţie mijloacele de ordine necesare, asigurate de prefecţi, împreună cu Ministerul de Interne.
De asemenea, privitor la nerespectarea acestor prevederi, articolul 49 din legea 3/2000, stipulează:

Constituie contravenţii, în măsura în care, potrivit legii, nu sunt infracţiuni, următoarele fapte:
b) refuzul de a se conforma dispoziţiilor preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii din localul de vot şi în împrejurimi, potrivit dispoziţiilor art. 33 alin. (2) şi (3);şi se sancţionează cu amendă de la 30 lei la 120 lei.

La acestea se adaugă prevederile circularei B.E.C. nr. 111536/2012, prin care se stipulează:
Dispoziţiile articolului 33 al (3) din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului cu modificările şi completările ulterioare, stabilesc că, în afară de membrii biroului electoral al secţiei de votare şi de delegaţii acreditaţi de Biroul Electoral Central, nicio altă persoană nu poate staţiona în locurile publice din zona de votare sau în localul de vot, peste timpul necesar pentru efectuarea operaţiunii de votare.

Sintagma „nicio altă persoană” se referă şi la reprezentanţii autorităţilor administraţiei publice locale, cu excepţia forţelor de ordine puse la dispoziţia preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare.

Prin „zonă de votare” se înţelege perimetrul de 500 metri din afara localului de vot prevăzut de art. 33 al (2) din Legea 3/2000”, se arată într-un comunuicat al IPJ Maramureş.

R.B.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole