Excelenţa Sa, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în România, Iurie Reniţă, s-a întâlnit cu prefectul judeţului Maramureş, Sorin Rednic şi preşedintele ales al Consiliului Judeţean Zamfir Ciceu. Diplomatul moldovean a efectuat o vizită privată în Maramureş şi a fost însoţit de Ministrul-Consilier Mariana Brăduţan.
„Între România şi Moldova sunt stabilite relaţii de colaborare. Dorim să consolidăm aceste raporturi pentru a ne ajuta în eforturile noastre de integrare europeană. Sunt pentru prima dată în Maramureş de la încredinţarea mandatului diplomatic.
Am venit cu mult respect şi dragoste în judeţul dumneavoastră.Cunoaştem frumuseţea bisericilor de lemn şi faptul că ele reprezintă expresia particulară a peisajului local, dar şi credinţei. O asemenea biserică a fost lucrată de un meşter popular maramureşean din Bârsana şi va ajunge să fie montată în Republica Moldova, în oraşul Soroca, unde se află şi cetatea construită de domnitorul Ştefan cel Mare.
Aduc un mesaj de respect pentru autorităţile administraţiei publice şi de recunoştinţă pentru meşterii populari maramureşeni din partea Preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti”, a declarat Iurie Reniţă.
„Prefectul Sorin Rednic a prezentat diplomatul moldovean date statistice ale judeţului nostru, dar a adus în evidenţă cultura, istoria impresionantă, tradiţiile şi obiceiurile care alături de oamenii primitori şi frumuseţile naturale oferă valenţele unei imagini de ansamblu a ceea ce înseamnă Maramureşul.
Preşedintele ales al Consiliului Judeţean Maramureş, Zamfir Ciceu, a precizat că viitoarea conducere a administraţiei publice judeţene este deschisă pentru colaborare şi promovarea de oportunităţi şi i-a asigurat de întreaga sa disponibilitate în dezvoltarea relaţiilor viitoare cu judeţul nostru.
Ambasadorul Iurie Reniţă a propus, având în vedere existenţa unor similitudini între judeţul Maramureş şi regiuni din Republica Moldova, promovarea unor acţiuni în domeniul turismului şi a mediului de afaceri, respectiv înfrăţiri între unităţi administrativ-teritoriale”, a declaratpurtătorul de cuvant al Prefecturii, Dan Bucă.
„Este important să valorificăm oportunităţile adecvate, iar aici putem vorbi de schimburi de experienţă, de întâlniri între oameni de afaceri care să contribuie la dezvoltarea economică şi socială, de proiecte transfrontaliere, a adăugat diplomatul moldovean. Amprenta unei bune înţelegeri poate deveni extrem de eficientă pentru relaţiile economice, dar mai ales pentru mediul de afaceri în condiţiile în care Republica Moldova este un liant între piaţa europeană şi piaţă rusă, a mai precizat ambasadorul statului vecin.
Delegaţia diplomatică a Ambasadei Republicii Moldova a vizitat importante obiective turistice reprezentative maramureşene din teritoriu (Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighetu Marmaţiei, Muzeul Maramureşului, Cimitirul Vesel şi Mănăstirea Săpânţa-Peri, Mănăstirea de la Bârsana).
R.B.