Membrii comisiei care se va ocupa de analiza posibilitatii redeschiderii mineritului in Romania vor ajunge in viitorul nu foarte indepartat si in judetul Maramures. Pana atunci insa la Prefectura Maramures a avut loc recent o intalnire pe aceasta tema la care au participat, printre altii, Sandu Pocol si Mircea Man.
Au mai fost prezenti Teodor Luputi, director executiv, Directia Finantelor Publice Maramures, reprezentanti ai Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, APM Maramures, SGA Maramures, respectiv specialisti din domeniul mineritului si geologiei – din cadrul CN REMIN SA Baia Mare, Institutul de Cercetari si Proiectari Miniere Baia Mare, SC RO-MIN SRL Baia Mare, precum si reprezentanti ai administratorilor judiciari SC Pareto SRL si SC Proinsolv SRL.
Discutiile au vizat cadrul general, tehnic si juridic de manifestare in activitatile miniere, in contextul economic actual, evidentiindu-se faptul ca CN REMIN SA Baia Mare detine licente de exploatare, dar a inchis toate activitatile de exploatare, in conformitate cu politica economica de inchidere a industriei miniere.
„Intalnirea noastra este una pur informala, insa parerile specialistilor cu privire la repornirea unei asemenea activitati este importanta si poate fi benefica pentru judetul nostru. Ar duce, in acelasi timp, la crearea de noi locuri de munca si la lansarea unui semnal pozitiv in privinta redresarii si dezvoltarii economice a Maramuresului”, a punctat Sandu Pocol.
Cu aceasta ocazie directorul Companiei Nationale Remin SA Baia Mare, Ovidiu Galca, a precizat ca societatea desfasoara activitati in 12 perimetre miniere din trei judete, iar dupa . incetarea primirii subventiei, toate perimetrele miniere exploatate au fost inchise.
„Mina Baia Sprie a fost ultima mina inchisa, iar activitatea miniera a functionat trei luni fara primirea subventiei de la stat. Din punct de vedere juridic, CN Remin SA este in insolventa, din luna februarie a anului 2009, iar lichidatorii au solicitat reorganizarea activitatii companiei. Societatea este titulara a licentelor de exploatare, iar in actualul context de relansare a activitatii miniere, o continuare a activitatii in planul de reorganizare ar putea scoate ideea falimentului companiei”, a adaugat Galca.
„Exista zacaminte aurifere in partea vestica a municipiului Baia Mare, in perimetrele miniere Ilba, Nistru si Sasar. Mina Baiut producea pirita aurifera, insa erau exploatate si zacaminte polimetalice (plumb, zinc si cupru). Rezervele de minereuri sunt, iar ele sunt omologate”, a explicat reprezentantul Agentiei Nationale de Resurse Minerale. In judet exista iazuri de decantare, cum este cel de la Bozanta care are capacitate de inmagazinare.
Lichidatorii juridici prezenti la dezbatere au explicat celor prezenti la intalnire ca legea insolventei, dar si procedurile declansate permit reluarea activitatii, insa doar in contextul programului de restructurare si nu a declararii falimentului.
„Din punct de vedere juridic CN Remin SA este proprietarul activelor. Reluarea activitatii de exploatare a metalelor neferoase necesita modificarea legislatiei actuale si corelarea cu directivele europene, dar si identificarea de solutii pentru eliminarea obligatiilor financiare (datoriilor) companiei Remin, pe cale legala”, au subliniat acestia.
„Trebuie facuti pasi concreti ca sa stim ce putem face. Avem o sansa ca prin redeschiderea activitatii miniere sa fie benefica pentru judet. Nu doresc sa facem orizonturi de asteptare, insa prin analize si pasi bine argumentati vom putea sa facem bine Maramuresului. Nu vom pune piedici, insa trebuie sa fim uniti si sa aducem argumente in favoarea noastra. Redeschiderea activitatii miniere, nu in orice conditii bineinteles, cu investitii rentabile reprezinta o dorinta majora care ar putea deveni o mare realizare si care ar duce la crearea de locuri de munca si de profit”, a punctat si Mircea Man.
Trebuie amintit faptul ca in opinia specialistilor din minerit si geologie sunt exploatabile, in anumite condiţii, câteva perimetre miniere, cu zăcăminte de minereuri complexe (plumb, zinc şi cupru), în Baia Sprie, Cavnic şi zăcăminte aurifere în perimetrele miniere Ilba, Nistru Săsar.
„Se impune necesitatea realizării unui studiu care să ia în calcul şi să contureze următoarele: definirea vectorilor şi parametrilor reprezentantivi, specifici desfăşurării unei activităţi miniere; zăcămintele ce ar urma să fie extrase (analiză tehnică competentă cu privire la resursele şi rezervele existente în perimetrele miniere); capacitatea de prelucrare a minereului extras; valorificarea pe piaţă a acestuia; impactul asupra fezabilităţii şi pragul de rentabilitate al procesului de extracţie.
De asemenea, reluarea activităţii trebuie să asigure şi zona de dezvoltare (pregătitoare, cea a rezervelor de zăcăminte). O mină are o zonă activă şi una extrapolată, iar o evaluare preliminară prezintă faptul că reactivarea exploatărilor presupune o perioadă minimă de 2-3 ani de zile, în condiţiile unor decizii de redeschidere a activităţii” au mai adăugat specialiştii în domeniu.
O comisie de analiză de la nivel central va ajunge şi în Maramureş pentru a evalua posibilitatea redeschiderii activităţii miniere. Acea comisie a fost infiintata prin semnatura ministrului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Ion Ariton.
Rares Bogdan