Prefectul de Maramureş, Anton Rohian, s-a deplasat, zilele trecute, la Bucureşti, unde a purtat mai multe discuţii referitoare la obiective de investiţii prioritare pentru judeţ.
Acesta a spus: „Unul dintre proiecte a vizat CN REMIN SA Baia Mare. Redeschiderea mineritului, mai precis a exploatării metalelor şi crearea de locuri de muncă în acest domeniu este susţinută inclusiv de premier. Guvernul României este preocupat de această activitate, iar la discuţiile avute cu Consilierul de Stat în cadrul aparatului de lucru al Primului-Ministru, Sorin Encuţescu, a vizat perspectivele companiei, dar şi efectuarea unei analize pertinente pentru redeschiderea, după o analiză pertinentă, a unor perimetre miniere profitabile.”
Reabilitarea Gării CFR Baia Mare şi a infrastructurii conexe
Un alt obiectiv prioritar îl repezintă Gara C.F.R. Baia Mare, care arată deplorabil şi nu oferă condiţii civilizate pentru călători. Proiectul de reabilitare şi modernizare a staţiei băimărene a fost depus cu mulţi ani în urmă. Din păcate nu au fost primite fondurile necesare. În acest context, am vizitat obiectivul care reprezintă una dintre porţile de intrare în Maramureş, dar şi în municipiul reşedinţă de judeţ cu primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş şi am convenit că este important să iniţializăm demersuri comune pentru modernizarea gării băimărene.
S-au trimis documentele aferente la Ministerul Transporturilor, iar la discuţiile cu directorul general adjunct tehnic al Companiei Naţionale Căile Ferate Române, Alexandru Macarie, am susţinut iniţiativa noastră şi faptul că dorim să fie realizate lucrările de modernizare a staţiei şi infrastructurii conexe. Dacă nu vor fi găsite fondurile necesare, Primăria Baia Mare poate realiza reabilitarea clădirii şi modernizarea infrastructurii, însă în aceste condiţii obiectivul trebuie să aparţină administraţiei publice locale.
Primarul Cătălin Cherecheş a întocmit documentaţiile aferente preluării imobilului, însă cerinţa o constituie obţinerea avizului din partea ministerului de resort, în scopul de a putea, conform legislaţiei în vigoare să fie realizată investiţia de către municipalitate. Cei care aleg să călătorească pe calea ferată trebuie să beneficieze de condiţii civilizate în gara băimărean, a mai adăugat prefectul de Maramureş.
Fonduri pentru clădirea serviciilor comunitare (permise şi paşapoarte)
Activitatea eliberării sau preschimbării permiselor de conducere, certificatelor de înmatriculare şi paşapoartelor reprezintă o interfaţă a serviciilor oferite cetăţenilor de către angajaţii Ministerului Afacerilor Interne. Clădirea în care îşi desfăşoară activitatea colegii noştri, dar şi mai multe birouri ale unor importante instituţii publice (trezorerie, cazier judiciar, finanţe etc) este a Instituţiei Prefectului-Judeţul Maramureş.
Pentru o mai bună administrare a imobilului este nevoie de alocarea unor fonduri pentru eficientizarea instalaţiei de climatizare, reabilitarea unor spaţii din holul clădirii. Având în vedere că imobilul este una dintre clădirile reprezentantive ale ministerului de resort, am cerut secretarului de stat Constantin-Cătălin Chiper să analizeze posibilitatea de a ne sprijini şi aloca fondurile necesare pentru buna funcţionare a imobilului. De asemenea, am fost prezent la discuţii în Camera Deputaţilor, la Comisia pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii, pe tema delimitării administrativ-teritoriale dintre oraşul Borşa şi comuna Moisei, unde am explicat situaţia şi neînţelegerile dintre cele două administraţii publice.
Preşedintele şi membrii comisiei au înţeles că, în calitatea de reprezentant al Guvernului în teritoriu, pot doar media divergenţele pentru că primarii nu sunt subordonaţi prefectului. Dacă nu vor ajunge la o înţelegere, magistraţii sunt cei care pot hotărî, dacă se va ajunge la instanţa de contencios administrativ pentru reglementarea situaţiei, care este graniţa delimitării administrativ-teritoriale (în baza documentelor şi planurilor cadastrale).