Prefectul Sorin Rednic, în calitatea sa de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, dar şi de reprezentant al Guvernului în teritoriu, a efectuat, aseară, o verificare inopinată a modului în care sunt pregătite de intervenţie şi deszăpezire sectoarele de drumuri naţionale şi judeţene. Acţiunea a avut un rol preventiv, acela de a asigura buna desfăşurare a circulaţiei rutiere în zonele montane şi de deal a judeţului, cunoscute cu probleme de perturbare a traficului rutier, atunci când ninge.
Prefectul de Maramureş s-a oprit pe DN 18, în Pasul Gutâi, unde şi-a exprimat nemulţumirea faţă de cele constatate.
„La această dată, în Pasul Gutâi nu sunt în totalitate condiţiile asigurate pentru efectuarea lucrărilor de deszăpezire. Utilajele sunt în stare de funcţionare. Angajaţii lucrau pentru echiparea lamelor pe utilaje, însă cantitatea de material antiderapant nu este suficientă în cazul unor condiţii meteorologice nefavorabile, cu ninsoare abundentă. Nisipul este produs în regie proprie de către societatea comercială, însă sarea trebuie adusă de la Dej. Au în stoc o cantitate de material antiderapant (amestec sare şi nisip) care să le permită intervenţia pentru cel mult două zile.
Şanţurile şi rigolele nu sunt curăţate, mai mult acestea sunt colmatate cu pământ sau diferite materiale (deşeuri menajere). Torenţii care se pot forma pe versanţii muntelui, ca urmare a precipitaţiilor nu vor fi preluaţi şi vor ajunge pe carosabilul drumului naţional. La temperaturi negative, coroborate cu ninsoare vor fi condiţii care vor favoriza formarea de gheaţă sau polei.
Noi nu putem interzice conducătorilor de autovehicule accesul pe drumul naţional, având în vedere faptul că şi-au plătit taxa de drum, mai ales dacă acestea vor fi echipate regulamentar cu anvelope de iarnă şi deţin lanţuri antiderapante. De asemenea, sunt arbori care au ramurile lăsate spre drumul naţional. Copacii au sevă care încă circulă prin tulpini, iar dacă ninsoarea se depune pe ramuri şi este apoasă, există riscul prăbuşirii pe şosea, fapt care duce inevitabil la perturbarea traficului rutier sau blocarea acestuia.
Am solicitat societăţii comerciale care asigură lucrărirle de deszăpezire şi viabilitatea sectorului DN 18 (pe traseul de la intersecţia cu Mogoşa şi Şuior – Pasul Gutâi-Mara) măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate”, a arătat prefectul.
Reprezentanţii societăţii comerciale au precizat că, până sâmbătă, când sunt aşteptate ninsori în Maramureş, vor întreprinde demersurile necesare pentru a putea interveni eficient şi a asigura condiţii pentru desfăşurarea traficului rutier pe cei doi versanţi ai muntelui.
Baza de lucru la Fereşti a societăţii judeţene de drumuri şi poduri avea utilajele pregătite şi stocurile de material antiderapant pentru a putea interveni şi efectua lucrări de deszăpezire pe DJ 184 (Baia Sprie Cavnic) şi DJ 109F (Cavnic – Budeşti – Călineşti – Bârsana), respectiv DJ 186 (Valea Izei).
Rednic a mai precizat că asemenea acţiuni de verificare a pregătirii utilajelor de intervenţie şi a cantităţilor existente de materiale antiderapant în punctele de lucru existente pe sectoarele de drumuri naţionale şi judeţene se vor desfăşura şi în perioada următoare.
R.B.