Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ioan Rus, a garantat că referendumul din 29 iulie va fi organiza, fără fraude. Acesta a precizat că Ministerul Administraţiei şi Internelor va exista oricărei expertize post-referendum legate de corectitudinea procesului electoral.
Ministrul a avertiza însă persoanele ce folosesc alegaţii în tentativa lor de decredibilizare a acestei instituţii că sunt obligate să probeze tot ce emit public, altfel riscă nu doar să se decredibilizeze personal, dar şi consecinţe ale rigorilor legilor româneşti.
Ioan Rus a mai adăugat că că listele electorale au fost actualizate şi se vor actualiza în continuare. Conform celei mai recente actualizări, sunt peste 18 milioane de persoane cu drept de vot. De asemenea, sunt organizate peste 18 mii de secţii de votare în ţară şi străinătate. numărul total al cetăţenilor cu drept de vot este de 18.292.514, precizând că la referendumul de duminică vor fi organizate 18.548 de secţii de votare, din care 18.242 în ţară, cu 1.068 mai multe decât în 2007.
Ministrul Administraţiei şi Internelor a făcut şi mai multe precizări cu privire la organizarea votului. Astfel, s-a format o Comisie de transparenţă şi monitorizare a votului, formată din şapte organizaţii neguvernamentale care şi-au expirmat dorinţa să participe. Sunt binevenite să se alăture Comisiei şi orice alt ONG din România.
Reprezentanţii societăţii civile şi-au manifestat interesul pentru a asista la diverse acţiuni ale Ministerului, cum ar fi: realizarea filtrelor rutiere organizate pentru descurajarea turismului electoral, să însoţească în calitate de observatori personalul Ministerului care asigură paza şi transportul urmelor de vot, să asiste la luarea în pază a secţiilor de votare.
Ioan Rus a spus: „Urmare a informatiilor apărute în presă conform cărora s-ar intenţiona cumpărarea de acte de identitate pentru ziua referendumului, atrag atenţia că faptele de acest tip sunt incriminate de lege. Atrag atenţia, de asemenea, că împiedicarea prin orice mijloace a liberului exerciţiu al dreptului de a participa la referendum se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la cinci ani şi interzicerea unor drepturi. Introducerea camerelor video în secţiile de votare, aşa cum au cerut liderii PDL, deoarece ar fi fost nevoie de un amendament adus la Legea referendumului, amendament care ar fi trebuit depus în timp util la Parlament. Mai mult, ministrul a precizat că pentru introducerea camerelor web în secţiile de votare ar fi trebuit să existe şi nişte informaticieni în cadrul comisiilor pentru a putea supraveghea sistemul şi pentru a se asigura de funcţionalitatea acestuia.”
Ministrul delegat pentru Administraţiei, Victor Paul Dobre, a spus că aceste camere video s-au folosit la prezidenţialele din 2009, doar în secţiile speciale, secţii care nu mai există în cazul referendumului din 29 iulie
109 secţii de vot suplimentare, la nivel naţional
Numărul secţiilor de votare, la nivel naţional, a fost suplimentat cu 109, o bună parte dintre ele pe litoral, dar şi în zonele montane şi în localităţi, pentru a asigura condiţii de vot pentru toţi cetăţenii, a declarat, marţi, ministrul delegat pentru Administraţie, Victor Paul Dobre. Conform deciziei Curţii Constituţionale, se cere Guvernului să asigure condiţii de vot pentru toţi cetăţenii, pentru a-şi putea exprima votul.
Este pentru prima dată când avem o confruntare electorală în mijlocul verii. În această situaţie s-a impus să extindem numărul secţiilor de votare, pe întreg teritoriul naţional, cu 109 secţii. Există o bună parte pe litoral, dar şi în zone montane şi localităţi’, a explicat Dobre.
El a spus că secţiile respective vor fi organizate, chiar dacă sunt într-o locaţie atipică, în aceleaşi condiţii de respectare a legii electorale, a securităţii exprimării dreptului la vot secret, cu birou de secţie de votare, având toate materialele la dispoziţie, iar structurile de ordine publică ale MAI vor asigura paza.
El a menţionat că procedura de vot este cea cunoscută, ştampilele de vot sunt aceleaşi pentru tot teritoriul naţional şi pentru toate secţiile de votare din străinătate, în schimb, ştampilele de control sunt personificate. Fiecare secţie de votare are ştampila de control cu propriul său număr. Dacă într-o şcoală sunt opt secţii de votare, fiecare secţie are o ştampilă de control diferită prin numărul secţiei de votare. Lucrul acesta se face, s-a făcut şi îl respectăm în continuare.
Derularea procedurii de vot este cea cunoscută. Tot ceea ce au de făcut birourile secţiilor de votare sunt sarcini stabilite prin lege şi de hotărârile Biroului Electoral Central care reglementează toate problemele care apar, a explicat Victor Paul Dobre.
Acesta a menţionat că softului antifraudă pentru detectarea votului multiplu este de competenţa Autorităţii Electorală Permanentă, care are atribuţii în acest sens şi care va face verificarea în termen de 60 de zile, aşa cum prevede legea. Cetăţenii cu drept de vot identificaţi că au votat de mai multe ori vor suporta rigorile legii.
33 de mii de angajaţi MAI vor asigura paza secţiilor de votare
Şeful Departamentului de Ordine şi Siguranţă Publică din MAI, secretarul de stat Nicolae Căbulea, a declarat că 33.000 de angajaţi ai ministerului vor asigura paza secţiilor de votare la referendumul de duminică, iar alţi 16.000 vor fi în teren. Secretarul de stat din Ministerul Administraţiei şi Internelor a mai spus că, de la începutul campaniei pentru referendum, au fost înregistrate 17 incidente dintre care cinci au fost neconfirmate. Cele mai multe incidente au avut ca obiect distrugerea materialelor de propagandă sau a celor electorale.
Secţiile de vot maramureşene verificate de către membrii comisiei judeţene
Prefectul Sorin Rednic a solicitat verificarea modului de organizarea al biroului secţiilor de votare de către persoanele desemnate din cadrul comisiei tehnice judeţene pe zone din judeţ, respectiv întocmirea, în scris a unei situaţii a celor constatate, respectiv despre orice problemă apărută.