Primăria şi Turnul Ştefan iluminate în albastru de Ziua Mondiala a Autismului

Cu o seară înainte de celebrarea Zilei Mondiale a Autismului, clădirea Primăriei municipiului Baia Mare şi una dintre emblemele oraşului nostru, Turnul Ştefan, au fost iluminate în albastru.

Prin acest demers, municipalitatea a dorit să sprijine demersul Asociaţiei Autism Baia Mare, de a conştientiza opinia publică asupra copiilor care suferă de această afecţiune. „Light it up blue”, în traducere „Luminează albastru”, este o campanie de conştientizare adoptată în lumea întreagă, iar pentru prima dată în oraşul nostru acţiunea a avut o amploare nesperată.

Părinţii copiilor băimăreni care suferă de autism s-au adunat în faţa celor două clădiri iluminate, împărţind baloane albastre, din dorinţa de a aduce în faţa lumi mesajul lor. Primarul Cătălin Cherecheş, un fervent susţinător al cauzelor categoriilor defavorizate, le-a fost alături băimărenilor care au participat la acest manifest.

Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare a declarat: „Cred că de departe cea mai dureroasă problemă a părinţilor de copii cu autism este ignoranţa celor din jur. E datoria noastră să dărâmăm mai întâi miturile legate de această afecţiune, cum ar fin că micuţii nu stabilesc niciodată contact vizual, că nu ar fi capabili să îşi arate afecţiunea, că nu doresc compania celorlalţi sau că în fiecare copil autist se ascunde un mic geniu.

Da, un copil cu autism poate fi un geniu, dar acest lucru nu este uşor de depistat dacă se închide lumea în jurul lui. De deschiderea ferestrelor spre lume pentru aceşti copii, noi suntem responsabili. Noi suntem cei care îi putem ajuta să facă minuni. Copiii cu autism sunt minunaţi, au abilităţi diferite, dar nu au dizabilităţi.

Apreciez şi susţin iniţiativa Asociaţiei Autism Baia Mare de a conştientiza şi de a sensibiliza asupra existenţei acestor copii, asupra nevoilor lor, asupra a ceea ce putem noi face pentru ei. Cred într-o societate normală în care suntem cu toţii egali, în care nu există prejudecăţi de nici un fel. E suficient ca noi să ne deschidem sufletul şi inima, să acceptăm că lumea poate fi şi altfel decât o cunoaştem noi, că există şi alte modalităţi de a trăi şi de a privi universul”.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole