Centrul Meteorologic Regional Transilvania Nord a trmis către Instituţia Prefectului o informare meteorologică de răcire accentuată a vremii valabilă pentru intervalul 28 octombrie, ora 08.00 – 31 octombrie, ora 08.00.
În adresă se menţionează că, în Maramureş, pe parcursul zilei de duminică vremea se va răci accentuat şi va deveni rece pentru sfârşitul lunii octombrie. Vântul va prezenta intensificări temporare, îndeosebi la munte.
Va ploua pe arii extinse, iar cantităţile de apă vor depăşi 20-25 l/mp, în 24 de ore, pe arii restrânse. În zona montană şi izolat în rest, precipitaţiile vor fi şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare.
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 7-14 grade Celsius, iar cele minime între 2 şi 7 grade Celsius. Cel mai rece va fi marţi, 30 octombrie, când temperatura maximă va avea valoarea între 3-6 grade Celsius, iar cele minime între -5 grade Celsius şi -1 grad Celsius. La munte va ninge.
Prefectul Sorin Rednic, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a solicitat, informarea comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă şi grupurile de suport tehnic. De condiţiile meteorologice nefavorabile au fost anunţaţi şi administratorii iazurilor de decantare pentru a lua măsurile care se impun de monitorizare a acestora şi de a pregăti echipe de intervenţie, dacă situaţia o va impune.
Precipitaţiile sub formă de ploaie pot conduce la formarea de torenţi pe versanţi şi creşterea debitelor unor văi, antrenând material lemnos, deşeuri sau aluviuni care pot contribui la colmatarea podurilor sau podeţelor.
În acest context, este de evitat lăsarea autovehiculelor pe podeţele aferente, din faţa gospodăriilor şi anexelor proprii. Echipe specializate ale serviciilor de utilitate publică (gaz, apă şi canalizare, energie electrică, telefonie) sunt pregătite pentru intervenţia şi remedierea, în caz de nevoie, a deficienţelor apărute, din cauza fenomenelor meteorologice periculoase în reţelele de distribuţie.
Conducătorii autovehiculelor care vor străbate pasurile montane trebuie să ţină cont de condiţiile meteorologice nefavorabile, (răcire şi precipitaţii sub formă de ploaie, lapoviţă şi ninsoare) să circule preventiv, să îşi adapteze viteza la condiţiile meteorologice şi cele de pe carosabil, respectiv de aderenţă şi să păstreze o distanţă faţă de ceilalalţi participanţi la trafic, pentru a evita accidentele rutiere sau ieşirea în decor, în cazul derapării autovehicului, mai ales că nu toţi posesorii şi-au echipat cu anvelope de iarnă.
Dacă şoferii întâmpină probleme în trafic, datorită condiţiilor meteorogice nefavorabile (zăpadă, polei sau gheaţă pe drumurile publice, etc) este bine să le anunţe prin sistemul naţional unic de apeluri de urgenţă 112, pentru ca cei care asigură întreţinerea şi viabilitatea sectoarelor de drumuri naţionale şi judeţene să ia măsurile care se impun şi să asigure desfăşurarea traficului rutier, sprijiniţi de agenţi de poliţie rutieră, în siguranţă. Reamintim conducătorilor auto obligativitatea de a avea echipate cu anvelope de iarnă autovehiculele, respectiv de a deţine lanţuri antiderapante, pe sectoarele de drumuri publice cu zăpadă, gheaţă şi polei.
R.B.