Probleme din cauza râului Vişeu, care a crescut ca şi debit din cauza precipitaţiilor din ultima perioadă, debitul crescut al apei erodând talvegul, afectând consolidarea de mal şi punând în pericol stabilitatea drumului judeţean 185, în localitatea Bistra.
La faţa locului s-a deplasat prefectul Sandu Pocol, împreună cu lt.col Ioan Mureşan, inginerul şef Stelian Ivaşcu, reprezentanţi ai societăţii de drumuri şi poduri, primarul şi viceprimarul comunei Bistra. Eroziunea a afectat partea dreaptă a malului, respectiv consolidarea de susţinere a drumului judeţean, pe o suprafaţă de aproximativ 200 metri.
Eroziunea malului este, în continuare, în evoluţie fiind dizlocate lucrările de consolidare a malului, respectiv afectate lucrările de îndiguire. De asemenea, în timp, poate fi afectată şi legătura pe calea ferată. Drumul judeţean este singura cale de acces spre localitatea Valea Vişeului, unde trăiesc aproximativ 1700 de cetăţeni.
Specialiştii din grupul de suport tehnic al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă au apreciat că se impune, în regim de urgenţă, lucrări de consolidare a malului pentru a evita prăbuşirea, prin eroziune, a drumului judeţean. Lucrările de punere în siguranţă a drumului judeţean care trebuie executate sunt drenări, consolidarea malului pe o distanţă de 200 metri liniari, respectiv de stabilizare a albiei râului.
Prefectul Sandu Pocol a spus: „Procesul de eroziune nu este oprit, iar prăbuşirea drumului va duce în mod cert la alunecări de teren care ar afecta şi legătura pe calea ferată. Partea carosabilă este crăpată şi trebuie luate măsuri pentru desfăşurarea în siguranţă a circulaţiei rutiere.
Se impune montarea de indicatoare în scopul limitării vitezei autovehiculelor, în zonă la 30 km/h, respectiv la restricţionarea circulaţiei autovehiculelor grele, pentru maşinile cu o greutate mai mare de 7,5 tone. Valea Vişeului este localitate de frontieră şi este important să menţinem în funcţiune căile de acces.
Pentru a preveni degradarea şi deteriorarea semnificativă a infrastructurii publice din zonă şi a unor bunuri trebuie refăcute lucrările hidrotehnice. Toţi cei prezenţi suntem conştienţi ce ar înseamna imposibilitatea aprovizionării cu produse alimentare a localităţii şi imposibilitatea asigurării serviciilor medicale şi a celor de urgenţă pentru comunitate”.
Pentru realizarea lucrărilor hidrotehnice care ar înlătura pericolul izolării localităţii Valea Vişeului, dar ar şi asigura scurgerea râului Vişeu, pe sectorul Bistra-Valea Vişeului, prin creşterea gradului de exploatare în siguranţă a construcţiilor hidrotehnice şi a drumului judeţean, s-a solicitat de la Guvern suma de 1500 mii lei.
Toate documentele aferente acestei solicitări, au fost întocmite şi înaintate la nivel central, în vederea analizării şi aprobării sumei necesare pentru efectuarea de punere în siguranţă a malului drept şi drumului judeţean.
R.B.