Referendum: Jandarmii desfăşoară acţiuni de informare

Inspectoratul de Jandarmi al judeţului Maramureş desfăşoară acţiuni de informare şi conştientizare a cetăţenilor cu privire la prevederile Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

Campania “Votează legal – Mita si votul ilegal înseamnă închisoare!” se desfăşoară în perioada 16 – 29 iulie si se adresează tuturor cetăţenilor români cu drept de vot.

„Mesajul acestei campanii se regăseşte pe afişele postate deja la sediile unităţilor MAI din judeţ si la sediile altor instituţii publice care ni sau alăturat în acest demers. Adunările publice organizate şi desfăşurate pe timpul derulării campaniei electorale trebuie să respecte prevederile articolului 62, alin. 1 şi 3 din Legea nr. 67/2004 republicată, pentru alegerea autorităţilor publice locale raportate la dispoziţiile art. 1, 2 şi 3 din Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice.

În vederea aplicării în mod unitar a dispoziţiilor legale facem următoarele precizări: în campania electorală, candidaţii, partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale, precum şi cetăţenii au dreptul să-şi exprime opiniile în mod liber şi fără nici o discriminare, prin mitinguri, adunări, utilizarea televiziunii, radioului, presei şi a celorlalte mijloace de informare în masă, mijloacele folosite în campania electorală neputând să contravină ordinii de drept; adunările publice trebuie să se desfăşoare în mod paşnic şi civilizat, cu protecţia participanţilor şi a mediului ambiant, fără să stânjenească folosirea normală a drumurilor publice, a transportului în comun, cu excepţia celor autorizate, funcţionarea instituţiilor publice sau private, a celor de învăţământ, cultură şi sănătate, a unităţilor economice ori să degenereze în acţiuni turbulente de natură a pune în primejdie ordinea şi liniştea publică, siguranţa persoanelor, integritatea corporală, viaţa sau bunurile acestora ori ale domeniului public, şi nu pot fi continuate după ora 23,00, caz în care intră sub incidenţa dispoziţiilor Legii nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”, au anunţat cei de la Jandarmerie.

Se pot organiza adunări publice ce urmează să se desfăşoare în pieţe, pe căile publice ori în alte locuri în aer liber, numai după declararea prealabilă a acestora; pentru organizarea acestora, solicitanţii se vor adresa, în scris, primarului unităţii administrativ-teritoriale pe a cărei rază urmează să se desfăşoare adunarea; organizatorii adunărilor publice vor depune declaraţia scrisă la primăriile municipale, orăşeneşti sau comunale pe al căror teritoriu acestea urmează să se desfăşoare, cu cel puţin 3 zile înainte de data desfăşurării acestora, în care trebuie să menţioneze denumirea sub care este cunoscut grupul organizator, scopul, locul, data, ora începerii şi durata acţiunii, traseele de afluire şi defluire, numărul aproximativ al participanţilor, persoanele împuternicite să asigure şi să răspundă de măsurile de organizare, serviciile pe care le solicită din partea consiliului local, a poliţiei locale şi jandarmeriei; organizatorii adunărilor publice sunt obligaţi să înregistreze declaraţiile de desfăşurare a adunărilor la unităţile de jandarmi competente teritorial, cu cel puţin 48 de ore înainte;

„Jandarmeria Maramureş recomandă tuturor cetăţenilor să respecte legea si să anunţe, la numărul unic de urgentă 112, orice faptă prin care se încalcă reglementările în vigoare”, au mai anunţat oficialii Jandarmeriei.

R.B.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole