Datorită numărului mare de imigranţi romi din Maramureş o federaţie a ONG-urilor cu profil social, în parteneriat cu zona metropolitană Lille, au decis să realizeze o diagnoză socială privind incluziunea socială a persoanelor de etnie rromă, atât din România, cât şi din Franţa.
Este numai unul din lucrurile aflate de către aleşii locali în cadrul ultimei şedinţe de Consiliu Local Baia Mare, ocazie cu care au aflat şi unul dintre motivele pentru care ţiganii maramureşeni din Baia Mare sau Coroieni nu au de gând să revină pe meleagurile Mioriţei.
Şi anume alocaţia de 180 de euro pe lună pentru un copil, sumă pe care o dă statul francez. Numai că există o condiţie. Copilul pierde alocaţia dacă înregistrează mai mult de 4 absenţe. La 4 absenţe înregistrate responsabilul social cheamă părintele la şcoală/asistentul social al fundaţiei şi le transmite că la următoarea absenţă nu mai primeşte alocaţia de 180 de euro pe lună.
La toate acestea se adaugă alţi 3 euro pe zi pentru fiecare copil pentru îmbrăcăminte şi cantină socială. Iata şi o parte din concluziile întâlnirii româno-franceze. În primul rând discrepanţa cuantumului şi diversităţii prestaţiilor sociale pentru familiile de rromi între cele două ţări, existenţa împrejmuirilor cartierelor sociale, existenţa discriminării pe piaţa forţei de muncă sau monitorizarea actului educaţional.
Rareş Bogdan