Solicitările adresate de Consiliul Judeţean Maramureş şi de Primăria Baia Mare în privinţa luării unor măsuri urgente pentru salariaţii de la SC Romplumb şi posibilitatea continuării activităţii societăţii, într-o formă agreată, nu îi sunt indiferente ministrului Economiei, Lucian Bode.
Cel puţin aceasta este impresia pe care a lăsat-o în timpul vizitei sale din Baia Mare. Bode, aflat în vizită în Maramureş, la propunerea preşedintelul CJ, Mircea Man, a avut întrevederi cu reprezentanţii conducerii şi ai sindicatului societăţii, precum şi cei ai firmei de insolvenţă. La discuţii a participat şi primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş.
“I-am explicat domnului ministru situaţia deosebită în care se află cei 540 de angajaţi ai SC Romplumb, rămaşi pe drumuri din cauza închiderii societăţii. Este vorba de muncitori care au, în unele cazuri, 7-8 copii. Mai mult, majoritatea au vârste peste 45 de ani şi meserii greu reconversibile pe piaţa muncii. S-au trimis şi adrese la Bucureşti pentru ca oamenii să primescă ajutorul de şomaj. Prin urmare, este prioritar să facem ceva pentru ei şi apoi să regândim continuarea activităţii, într-un fel sau altul, cu respectarea normelor de mediu”, a declarat şeful CJ MM, Mircea Man.
Rezolvarea plăţilor compensatorii este prioritară în acest moment, atât pentru autorităţile judeţene şi locale, cât şi pentru reprezentanţii guvernamentali.
“Mă bucur să constat preocuparea comună a Consiliului Judeţean şi a Primăriei Baia Mare în a rezolva mai ales problema socială de la SC Romplumb. Mă voi ocupa personal de aspectul plăţilor compensatorii, urmând să am o discuţie în acest sens cu ministrul Muncii, doamna Claudia Boghicevici. Sper să le putem da o veste bună, în cel mai scurt timp, celor peste 500 de salariaţi, astfel încât să-şi primescă sumele cuvenite înaintea Sărbătorilor de Paşti”, a ţinut să precizeze Lucian Bode.
La fel de importantă pentru autorităţi şi oficialii de la Bucureşti este şi redresarea societăţii. În primul rând intrarea acesteia în legalitatea din punct de vedere al normelor de mediu. O posibilitate ar fi ca instalaţia actuală, în care s-a investit deja foarte mult, să fie adusă la normele de mediu care să permită funcţionarea Romplumb la parametrii normali. Însă, acest lucru ar necesita circa 5 milione de euro, bani pe care nu îi poate asigura nici Consiliul Judeţean şi nici Primăria Baia Mare în momentul de faţă.
Potrivit ministrului Bode, o altă posibilitate ar fi gândirea altor activităţi în perimetrul societăţii: „Veniţi cu soluţii, şi propuneri sustenabile şi vă vom sprijini în orice demers. Trebuie doar să avem în vedere ce materie primă folosim şi ce am putea face acolo. Chiar în contextul redeschiderii perimetrelor miniere la nivel de judeţ, de ce nu, Remin şi Romplumb ar putea face ceva împreună. Posibilităţi şi deschidere există”.
R.B.