Reabilitarea şi modernizarea Colegiului Naţional Gheorghe Şincai continuă în acest an cu un proiect al cărui valoare trece de şase milioane de lei noi şi implică reabilitarea şi modernizarea corpului vechi din incinta unităţii de învăţământ.
Proiectul a fost depus spre finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional 2007 – 2013, contractul de finanţare fiind semnat deja. Valoarea totală a investiţiei este de 6.241.228 lei, demararea acestuia fiind rezultatul interesului şi efortului constant al conducerii Municipiului Baia Mare pentru obţinerea proiectului pentru oraşul nostru.
Cătălin Cherecheş, primarul Municipiului Baia Mare
„Obiectivul nostru prin implementarea acestei investiţii este îmbunătăţirea infrastructurii din învăţământul băimărean, mai ales având în vedere faptul că derulăm proiecte mai mari sau mai mici, pe rând, la toate unităţile din Baia Mare. Vorbim aici de creşe, grădiniţe, şcoli şi licee. Prin aceste reabilitări şi modernizări ale unităţilor de învăţământ, ne dorim asigurarea unui climat potrivit pentru educaţia copiilor noştri, a unui proces edicaţional la standarde europene, dar şi creşterea gradului de participare la procesul educaţional”.
Află ce lucrări vor fi executate în cadrul acestei investiţii
Proiectul prevede reabilitarea corpului vechi al unităţii de învăţământ. Investiţia constă în demolarea corpului de clădire care cuprinde vechea sală de sport, în locul căreia va fi construită o clădire cu regim de înălţime, demisol, parter şi etaj. La demisol va fi amenajat un spaţiu alimentar cu un număr de 93 de locuri, vestiare pentru personal, grup sanitar, spaţii de depozitare şi o centrală termică.
Cătălin Cherecheş, primarul Municipiului Baia Mare
„La parter vom amenaja o sală multifuncţională cu 190 de locuri, grupuri sanitare şi utilităţi, iar la etaj va funcţiona un spaţiu destinat funcţionării a două laboratoare. Această construcţie, în tot ansamblul ei, este proiectată pentru a satisface pe deplin necesităţile funcţionării în condiţii optime a colegiului, fiind tratat întreg proiectul, atât din punct de vedere tehnic, dar şi arhitectural, la cele mai înalte standarde.
Zidăria va fi din cărămidă pe un sistem de fundaţii tip radier general, învelitoarea de tip terasă necirculabilă, cu luminatoare din policarbonat celular pe structură metalică. Finisajele interioare sunt unele speciale, cu zugrăveli lavabile, în culori pastel, vopsitorii decorative şi placaje decorative din lemn, pardoseli din gresie antiderapantă şi covor PVC decorativ. În exterior tencuielile decorative vor fi de culoare bej şi ancadramente în zona accesului principal, din placaj de piatră naturală”.
Aleile pietonale şi zonele verzi vor fi reamenajate
Această investiţie va rezolva şi problema amenajării spaţiului pietonal şi a zonelor verzi de la Colegiul Naţional Gheorghe Şincai. După finalizarea lucrărilor la corpul de clădire, se va trece la sistematizarea întregii zone, 1500 de metri pătraţi de alei carosabile, 1.100 de metri pătraţi de suprafeţe pietonale şi 1.000 de metri pătraţi de spaţii verzi.
În ceea ce priveşte clădirea, aceasta va beneficia de instalaţii de termo- ventilare, instalaţie de detecţie şi stingere a incendiilor, instalaţii electrice de imuminat, într-o idee, tot ceea ce este necesar pentru funcţionarea în parametri optimi.