Suciu de Sus: Gavril Pop face greva foamei in mod nejustificat

Gavril Pop face greva foamei nejustificat

Oficialii Prefecturii Maramures iau atitudine vizavi de cetateanul din Suciu de Sus care de mai bine de 10 zile se afla in greva foamei pe treptele Palatului Administrativ. Potrivit acestora, Gavril Pop protesteaza nejustificat in fata Institutiei Prefectului judetului Maramures pe motiv ca nu ii sunt puse in aplicare doua sentinte judecatoresti ramase definitive si irevocabile.

Mai mult decat atat, Gavril Pop a mentionat ca se afla si in greva foamei si a solicitat prefectului Sandu Pocol sa aplice, in calitatea sa de presedinte al Comisiei judetene de aplicare a legilor fondului funciar, sanctiuni primarului comunei pentru ca nu doreste sa ii reconstituie dreptul de proprietate si sa puna in aplicare sentintele instantei de judecata.

“Sentinta civila nr.156/2004 a Judecatoriei Targu-Lapus ramasa definitiva si irevocabila obliga Comisia locala de aplicare a legilor fondului funciar sa-l puna in posesie pe Gavril Pop, cu teren in suprafata de 0,50 ha, mentionat in Hotararea Comisiei judetene de aplicare a legilor fondului funciar nr.3504/1992 sau in masura in care acest lucru nu este posibil, la plata de despagubiri catre petent.

Petentul a fost pus in posesie cu aceasta suprafata de teren, odata cu fratele acestuia, (Gavril Pop) cu teren din intravilanul localitatii Suciu de Sus, din locul numit „Acasa”, ocupat si aferent caselor si anexelor gospodaresti ale celor doi frati, fiind emis titlul de proprietate nr.6004/45/2002. Gavril Pop nu mai recunoaste acest aspect, iar primarul Viorel Pasca a formulat o actiune la instanta de judecata pentru anularea partiala a titlului de proprietate nr. 6004/45/2002, la Judecatoria Targu Lapus, in anul 2007.

Prin sentinta civila nr. 225/2008, ramasa definitiva si irevocabila, la data de 2 noiembrie 2009, prin perimarea recursului, instanta de judecata admite actiunea primarului din Suciu de Sus si constata nulitatea absoluta partiala a titlului de proprietate nr.6004/45/2002, emis pe numele Pop Gavril din Suciu de Sus, nr. 348/387 si a fratelui sau, Gavril Pop din Suciu de Sus, nr.349/388, excluzand din suprafata reconstituita de 14222 mp, suprafata de 5230 mp”, a declarat purtatorul de cuvant al Prefecturii Maramures, Dan Buca.

„Am facut tot ce este posibil omeneste pentru a-l ajuta pe cetatean sa intre in posesia suprafetelor de teren. Am facut nenumarate adrese catre primarul comunei Suciu de Sus, avertizandu-l cu posibilitatea sanctionarii contraventionale pentru nepunerea in aplicare a sentintelor judecatoresti, ramase definitive si irevocabile.

In calitate de reprezentant al Guvernului in teritoriu sunt garantul respectarii legalitatii, iar cu privire la aspectele precizate anterior nu am nici temei, dar nici baza legala de a-l sanctiona pe primar pentru ca nu a initiat demersurile care ii revin, in calitate de presedinte al comisiei locale de aplicare a legilor fondului funciar, de a pune in aplicare sentintele definitive.

Petentului Gavril Pop i-au fost create conditii mai mult decat favorabile pentru forma de protest aleasa. Stiam ca nu are dreptate, insa cu toate acestea nu a fost lasat sa doarma noaptea jos, pe gratarul de fier sau pe piatra rece de la intrarea in cladire.

Avand o varsta inaintata si pentru a nu ii fi pusa viata in pericol, zilnic, un echipaj medical de la Serviciul Judetean de Ambulanta a fost chemat pentru a-l consulta si a-i verifica starea de sanatate (puls, tensiune, glicemie). Avem toate rezultatele analizelor, iar medicii care le-au vazut si au interpretat, din punct de vedere medical, rezultatele de pe fisele de analiza, ne-au precizat ca cetateanul se hraneste si bea apa”, a declarat Sandu Pocol.

Comisia locală de aplicare a legilor fondului funciar Suciu de Sus a iniţiat demersuri pentru punerea în aplicarea a celor două sentinţe civile (225/2008 şi 156/2004 ) şi pentru diminuarea titlului de proprietate cu suprafaţa de 0,52 ha teren, respectiv punerea în posesie cu 0,50 ha teren. Au fost întocmite procesele-verbale de punere în posesie, iar cei doi fraţi au fost invitaţi la sediul primăriei în luna iulie a anului 2010, iar în luna decembrie a anului trecut le-au fost comunicate, în scris, cele două procese-verbale de punere în posesie, fiind chemaţi din nou la primărie pentru semnarea acestora.

Dan Buca a mai adaugat ca persoanele nu au dat curs invitaţiei şi nu s-au prezentat la primărie: „În aceste condiţii, procesele-verbale au fost înaintate la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Maramureş, la mijlocul lunii decembrie a anului trecut, cu toată documentaţia aferentă. Angajaţii oficiului au comunicat comisiei locale că nu este nevoie de o nouă punere în posesie, întrucât instanţa de judecată nu a dispus acest lucru, ci doar diminuarea suprafaţei de teren din întreaga suprafaţa reconstituită prin titlul de proprietate 6004/45/2002. Gavril Pop nu a fost de acord cu predare titlului de proprietate în original şi nici cu diminiuarea suprafeţei de teren, conform deciziei instanţei de judecată, rămasă definitivă şi irevocabilă”.

Sentinţa civilă nr.1000/2003 a Tribunalului Maramureş, rămasă definitivă şi irevocabilă în anul 2006, emisă în favoarea petentei Veronica Pop din Suciu de Sus, nr.348/387, având ca obiect plângerea depusă la Legea 10/2001, dispune acordarea de despăgubiri pentru terenul înscris în CF 34 Suciu de Sus, nr. top.79 sau un alt teren echivalent.

Suprafaţa de teren nu a putut fi restituită în natură pe vechiul amplasament, întrucât acesta a fost reconstituit în temeiul Legii nr.18/1991 moştenitorilor legali ai autorilor din CF.Pentru punerea în aplicare a sentinţei civile a instanţei de judecată nr.1000/2003, primarul Vioreş Paşca a iniţiat un proiect de hotărâre pentru trecerea din domeniul public în domeniul privat al comunei Suciu de Sus a unei suprafeţe de 2 ha 1581 mp teren agricol. Consiliul local Suciu de Sus a respins proiectul.

„În acest context, Comisia locală de aplicare a Legii nr. 10/2001 a propus acordarea de măsuri reparatorii în echivalent, constând în despăgubiri pentru imobilul teren înscris în CF nr.34, nr. top. 79, care a făcut obiectul notificării în dosarul civil 5539/2003 a Tribunalului Maramureş, motiv pentru care a fost emisă Dispoziţia Primarului nr.280/2010 şi care a fost înaintată numitei Pop Veronica la data de 1 noiembrie 2010.

Nemulţmumit de soluţie, soţul acesteia, Gavril Pop, în calitate de mandatar a promovat acţiune în instanţa pentru anularea Dispoziţiei nr.280/2010, iar dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Maramureş sub nr. 7322/100/2010. Magistraţii au admis acţiunea petentului şi au dispus anularea dispoziţiei primarului, cu drept de recurs. Primarul Viorel Paşca a depul recurs la Curtea de Apel Cluj, iar termenul de judecată stabilit de instanţă este data de 23 septembrie 2011”, au mai adaugat cei de la Prefectura Maramures.

„Noi suntem în slujba cetăţeanului şi dorim să fim cât mai aproape de nevoile acestuia, dar numai în condiţiile respectării legislaţiei în vigoare. Ne pare rău că Gavril Pop nu înţelege sau mai bine spus nu vrea să înţeleagă ce înseamnă separaţia puterilor într-o ţară (legislativă, judiciară şi executivă), care reprezintă baza unui stat democratic, constituţional, modern şi a ales această formă de protest nejustificată, respectiv de a induce opinia publică prin prezentarea unor date incorecte cu privire la situaţia împroprietăririi şi de a pune presiune pe angajaţii din instituţiile publice ale administraţiei locale”, a concluzionat Pocol.

Rares Bogdan

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole