Târgu Lăpuş a devenit polul frigului în România

Oraşul Târgu Lăpuş a devenit, pentru a nu ştiu câta oară, polul frigului în România.

Noaptea trecută mercurul din termometre a arătat – 17 grade Celsius. Şi asta după iarna a pus cu adevărat stăpânire pe întreg judeţul Maramureş. Într-o altă ordine de idei, pe toate sectoarele de drumuri publice din judeţ traficul rutier se desfăşoară în condiţii de iarnă. Nu au fost semnalate blocaje în trafic.

Vremea fost rece, geroasă noaptea şi dimineaţa. Cerul a fost mai mult noros ziua, variabil în cursul serii şi al nopţii. Pe arii extinse au căzut, îndeosebi în cursul zilei, precipitaţii predominant sub formă de ninsoare. Cantitatea maximă de precipitaţii 5,8 l/mp la Cavnic.

Vântul a suflat slab, la moderat, cu intensificări locale de până la 43 km/h în municipiul Baia Mare. La munte a fost semnalată ceaţa, care a fost asociată cu depunere de chiciură. Stratul de zăpadă măsura, aseară, 56 cm la Cavnic. Temperaturile maxime au fost cuprinse între -3 grade Celsius şi -1 grad Celsius.

„Zăpadă frământată depusă pe carosabil şi care măsoară până la 1 cm, întâlnesc conducătorii de autovehicule care se deplasează pe următoarele sectoare de drumuri naţionale: DN18, Sighetu Marmaţiei-Petrova pe DN18, pe DN19 Dealul Huta-Certeze şi pe DN17C, Dealul Ştefăniţei.

Carosabilul DN18, pe Dealul Hera, în zona limitrofă oraşului Vişeu de Sus, la Borşa şi în Pasul Prislop este acoperit de un strat de zăpadă frământată până la 2 cm. Carosabilul DN1C; E58; DN18 în Pasul Gutâi cel al DN18B Baia Mare-Târgu Lăpuş este curat, dar umed. Ninsoarea abundentă căzută aseară pe DN18B, pe Dealul Pietriş şi intensificările de vânt au rupt crengi de copaci care au ajuns pe acostamentul drumului.

Acestea au fost îndepărtate de angajaţii districtului de drumuri naţionale din zonă. Circulaţia rutieră nu a fost perturbată. Angajaţii societăţilor care asigură şi întreţin viabilitatea drumurilor pe timp de iarnă au acţionat cu 34 autoutilaje cu lamă pentru îndepărtarea zăpezii de pe carosabil şi au împrăştiat 296 tone de material antiderapant. Ninge slab acum la Borşa.

A nins abundent şi viscolit aseară în zona localităţilor Călineşti, Văleni şi Bârsana. Sunt tronsoane ale DJ184, în zona montană a oraşului Cavnic şi pe DJ109F, în zona pârtiilor de schi şi până în zona localităţii Budeşti, unde pe carosabil mai există depusă zăpadă frământată care are grosimea până la 2 cm. Carosabilul DJ185 este curat, dar umed.

Angajaţii societăţii care întreţine pe perioada de iarnă cele trei drumuri judeţene au acţionat cu utilaje cu lamă pentru îndepărtarea zăpezii de pe carosabil, respectiv lărgirea acestuia pe tronsonul de la pârtiile de schi şi până în oraşul Cavnic. Au fost răspândite 48 tone de material antiderapant. Se acţionează, la această oră, cu utilaje cu lamă pentru îndepărtarea zăpezii frământate şi lărgirea DJ184 şi DJ109F. Pe acostamentul drumului DJ184 şi DJ109F, zăpadă măsoară între 60-70 cm”, au arătat oficialii CJSU Maramureş.

Aceştia au mai arătat şi faptul că a nins pe parcursul zilei de ieri, dar şi seara pe celelalte sectoare de drumuri judeţene. Angajaţii societăţii judeţene de drumuri şi poduri au intervenit cu 35 utilaje cu lamă pentru curăţarea zăpezii frământate depuse pe carosabil şi au fost utilizate 526 tone de material antiderapant.

Pe sectoarele de drumuri judeţene, din zona de câmpie, aflate în administrare şi întreţinere, carosabilul este curat şi umed. Pe cele de deal şi de munte sunt tronsoane de drum curate, care alternează cu un strat de zăpadă frământată care are grosimea cuprinsă între 1-3 cm. Pe acostamentul unor sectoare de drumuri judeţene stratul de zăpadă măsoară până la 1 metru (Izvoare, Şuior şi Poienile de Sub Munte).

Rămân închise pe perioada de iarnă, drumul judeţean 109F, pe relaţia Cavnic-Strâmbu Băiuţ şi tronsonul drumului judeţean 183, pe relaţia Izvoare-legătura cu DN18, în Pasul Gutâi.

Rareş Bogdan

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole