Un sat medieval reconstruit din temelii, lângă Baia Mare

Un sat medieval reconstruit din temelii, lângă Baia Mare

Deschiderea primului sit de istorie vie din România, un concept care în alte ţări ale lumii a apărut acum câţiva zeci de ani, fiind la mare căutare acum, mai ales în zona ţărilor slave, va avea loc lângă Baia Mare în data de 31 mai.

Timp de 3 zile turiştii care vor ajunge în zona Firiza-Văratec vor avea ocazia să vadă pe viu cum se trăia în Evul Mediu în această parte a României, totul reconstruit la o scară de 1:1.

“În Franţa, spre exemplu, se pune mare accent pe acest gen de manifestări. Este un mod interactiv, experimental de a preda istoria, de a face lumea să înţeleagă nişte realităţi ale vieţii cotidiene istorice.

Mai précis, este vorba despre un sat nord-transilvănean, de secolul al XIII-lea – XIV-lea, de fapt pe o perioadă ce se întinde între aproximativ 1370-1420 aşa cum ar fi fost el în realitate la scară 1:1 în această zonă. Satul este reconstruit pe baza cercetărilor arheologice, pe baza structurilor de casă descoperite, totul reconstruit cu mare grijă. Satul va avea exact acea viaţă ca şi în Evul Mediu. Cu tot ce înseamnă acest lucru, cu meşteşuguri, cu viaţa de zi cu zi ş.a.m.d”, a declarat Andrei Prian, organizator.

Recomandari

Alte Articole