Liderul Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie, filiala Maramureş acuză conducerea Inspectoratului Judeţean de Poliţie al judeţului Maramureş, că încearcă să muşamalizeze unele abateri ale poliţiştilor. Stroe aduce în discuţie cazul agentului de poliţie de la Rutieră, Mateşan Emil. Acesta în 2010 ar fi condus maşina de poliţie deşi se afla sub influenţa băuturilor alcoolice. Mai mnult decât atât, maşina cu pricina ar fi fost lovită de tren.
„Se spune că „sarcasmul frige epiderma”, dar cum cei care sunt cu musca pe căciulă au obrazul mai gros decât opinca nu mă aştept ca pe aceştia să-i frigă şi să roşească la nesimţirile comise, ci mă aştept ca cei care au fost sancţionaţi de şefii din Poliţie să lupte ca ocaua să fie aceeaşi pentru toţi. Că dacă toţi dorim egalitate, atunci să nu fim ca în fabula „Câinele şi căţelul” a lui Grigore Alexandrescu şi să vrem egalitate numai cu cei mari. E momentul ca ăştia mici să lupte ca şi cei mari să fie egali cu ei.
Şi ăia mici, adică agenţii de poliţie, care îndură frig iarna în timp ce alţii stau prin birouri şi nu îşi văd capul de tras chiulul, sunt separaţi de şefii din poliţie în funcţie de un singur criteriu, cel al slugărniciei, criteriu folosit cu succes pe timpul comunismului (Miliţia a murit, dar nu şi miliţienii!). Acest criteriu este important pentru că, cei slugarnici, atunci când vor călca strâmb sau vor vărsa vin roşu pe faţa de masă ca în reclamele la detergenţi, nu o să păţească mare lucru şi şefii chiar îi vor ajuta să scape cu basmaua mai curată decât dosarul penal al şefului Poliţiei Rutiere Maramureş, ditamai comisarul şef Gherman Dorin.
Marele păcat al societăţii de azi este că uităm faptele care la un moment dat au fost inacceptabile şi nu mai urmărim finalitatea lor. Un astfel de fapt inacceptabil s-a petrecut în data de 13 aprilie 2010, când agentul Mateşan Remus Emil a condus sub influenţa băuturilor alcoolice şi nu a oprit la culoarea roşie a semaforului de la calea ferată, trenul izbind autoturismul în cauză.
Mai mult decât atât, în autoturismul condus de poliţist se afla şi un urmărit internaţional. Deloc de neglijat este faptul că acest Mateşan Remus Emil a fost, la momentul producerii accidentului, poliţist în cadrul Biroului Rutier Baia Mare unde, de atunci şi până în prezent, îşi desfăşoară activitatea. Mai pe româneşte, dă amenzi la circulaţie şi nu iartă nici un cetăţean netrebnic care s-a urcat la volan după ce a băut.
Bineînţeles că apar şi două întrebări esenţiale: ce sancţiune a primit poliţistul de la rutieră beat la volan şi cu un urmărit internaţional în maşină şi de ce nu a fost mutat de la rutieră? Poliţistul nostru de la circulaţie (care probabil la această oră scrie o amendă sau face un dosar penal pentru alcool la volan) a primit sancţiunea disciplinară „mustrare scrisă”, sancţiune ce s-a şters din dosarul personal la 6 luni de la aplicare şi nu a fost mutat de la biroul rutier pentru că cineva nu s-a supărat că a pătat cu vin roşu faţa albă de masă.
Acel cineva care trebuia să propună mutarea lui de la rutieră este şeful Biroului Rutier Baia Mare, comisarul şef Bîrsoan Nicolae (a cărui soţie lucrează tocmai la ARR – Autoritatea Rutieră Română), propunere care trebuia aprobată de către ilustrul colonel Gherman Dorin, care după ce a băut câteva pahare de alcool l-a dat cu capul de uşă pe un fost subordonat de-al său, agentul Pop Andrei, pe motiv că a dezvăluit presei ceea ce i s-a întâmplat după ce a făcut un control de rutină actualului deputat Florin Tătaru, a cărui soţie în calitate de procuror l-a chemat personal pe Pop Andrei în biroul acesteia pentru a-l beşteli în privinţa faptului că şotului ei i-au fost verificate actele unei maşini care ar fi fost declarată furată.
În urma acestui fapt, agentul Pop Andrei a fost mutat imediat de la rutieră la Biroul de Ordine Publică. În cazul agentului Pop Andrei, conducerea IPJ Maramureş a folosit o oca sfidător de incorectă pentru faptul că şi-a făcut datoria, comparativ cu cea folosită în cazul lui Mateşan Remus Emil. Oare la fel ar fi făcut domnitorul Cuza cu ocalele?
Ne uităm istoria, iar astfel suntem condamnaţi să o repetăm. Dacă cineva se va întreba de ce tocmai acum se face public acest lucru despre Mateşan Remus Emil, informăm faptul că IPJ Maramureş a comunicat măsura disciplinară luată împotriva acestuia doar după ce instanţa de judecată a obligat la acest lucru în data de 20.12.2012.
Oare de ce este atât de protejat Mateşan Remus Emil, iar Pop Andrei a fost mazilit pentru că şi-a făcut datoria? Astfel, poliţiştii corecţi, dar şi cetăţenii trebuie să ia atitudine în privinţa acestui lucru, pentru că în cazul poliţiştilor corecţi este o nedreptate profesională, iar în privinţa cetăţenilor e o dovadă de nesimţire din prisma atribuţiilor pe care le are un poliţist rutier. Mă întreb oare câte amenzi o fi dat între timp poliţistul nostru rutier, Mateşan Remus Emil, pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice?
Dar pe lângă poliţişti rutieri, care după ce beau se urcă la volan, mai apar şi specimene de aşa-zişi poliţişti care îşi cumpără girofar pentru maşina personală şi îl folosesc la „Maxim” atunci când sunt grăbiţi să ducă caltaboşul şefului care nu l-a uitat la postul de poliţie situat departe de vila acestuia şi de restaurantele cu meniuri selecte.
În Poliţia Română se pare că există mai mulţi poliţişti care sunt de serviciu decât cei care lucrează efectiv şi mai mulţi posesori de legitimaţie de poliţist decât poliţişti. Altfel spus, golănia din poliţie se perpetuează!
Poliţişti, acţionaţi! Cetăţeni, reacţionaţi!”, se arată într-un comunicat de presă al SNAP MM.
R.B.
Mai Stroie.cine esti tu sa minjesti fata cuiva asa doar ca nu iti case bine. Poate ma cunosti si as vrea sa iti spun ca si tu ai greseli o gramada nu te crede chiar asa de curat. Baiatul acesta a ajuns unde este pentruca a muncit pentru asta la 20 de ani era in kosovo tu unde erai…