Vizibilitate redusă în Pasul Prislop!

La această oră este semnalată ceaţă pe DN18, în Pasul Prislop, (între km 165 şi km 185) datorită căreia vizibilitatea este redusă sub 100 de metri.

Comitetul judeţean de iarnă recomandă conducătorilor de autovehicule să circule preventiv în zonele cu vizibilitate redusă şi să folosească luminile de întâlnire pe faţă şi a poziţiei pe spate şi de ceaţă.

În acelaşi timp se solicită şoferilor să adapteze viteza autovehiculelor în câmpul de vizibilitate redusă şi cu zăpadă frământată pe carosabil, respectiv să păstreze o distanţă de siguranţă faţă de autovehiculul precedent.

Circulaţia rutieră se desfăşoară în condiţii de iarnă pe toate sectoarele publice de drumuri publice din judeţ. Vremea fost apropiată de normalul termic al acestei perioade. Cerul a fost mai mult noros. Pe arii extinse a nins. Cantitatea maximă de precipitaţii 16,3l/mp la Firiza. Vântul a suflat slab, la moderat. Local a fost semnalată ceaţa. Stratul de zăpadă măsura, ieri, 84 cm la Cavnic. Temperaturile maxime au fost cuprinse între 1 grad Celsius şi 3 grade Celsius.

Zăpadă frământată depusă pe carosabil şi care măsoară până la 1 cm, întâlnesc şoferii care se deplasează în Pasul Gutâi (între km 27 şi km 35), pe Dealul Hera şi în Pasul Prislop (între km 140 şi km 180). Celelalte sectoare de drumuri naţionale (DN1C, E58, DN19, DN17C şi DN18B) au carosabilul curat şi umed.

“Angajaţii societăţilor care asigură şi întreţin viabilitatea drumurilor pe timp de iarnă au acţionat cu 15 autoutilaje cu lamă pentru îndepărtarea zăpezii de pe carosabil şi au împrăştiat 112 tone de material antiderapant. S-a acţionat, datorită temperaturilor scăzute din cursul nopţii, cu material antiderapant pentru a preveni formarea poleiului.

Ninge acum slab în Pasul Gutâi şi în Pasul Prislop. A nins ieri abundent pe Cavnic. S-a intervenit şi acţionat cu utilaje cu lamă pentru îndepărtarea zăpezii de pe carosabil. În zona montană a oraşului Cavnic, pe DJ184, există depus un strat de zăpadă care măsoară până la 1 cm, în rest este curat şi umed. Carosabilul DJ109F şi DJ185 este, de asemenea, curat şi umed. Au fost răspândite pe cele trei drumuri judeţene 32 tone de material antiderapant”, a declarat purtătorul de cuvânt al CJSU Maramureş, Dan Bucă.

Prefectul Sandu Pocol a solicitat lărgirea drumului, în special pe DJ109F, la pârtiile de schi şi vârful dealului, dar şi pe DJ184, în zona montană a oraşului. Aseară a sosit freza de zăpadă, iar angajaţii lucrează pentru montarea utilajului de curăţare rapidă şi vor acţiona pentru îndepărtarea omătului aflat pe acostamentul celor trei drumuri judeţene

A nins, în ultimele 24 de ore, pe majoritatea sectoarelor de drumuri judeţene, iar după amiază, precipitaţiile au fost sub formă de ploaie. Grosimea stratului de zăpadă prospăt depus a fost de până la 30 cm. Angajaţii societăţii judeţene de drumuri şi poduri au intervenit cu 32 utilaje cu lamă pentru curăţarea zăpezii depuse pe carosabil şi au fost utilizate 348 tone de material antiderapant pentru prevenirea şi combaterea poleiului.

Rămân închise pe perioada de iarnă, drumul judeţean 109F, pe relaţia Cavnic-Strâmbu Băiuţ şi tronsonul drumului judeţean 183, pe relaţia Izvoare-legătura cu DN18, în Pasul Gutâi.

METEO

Valori ale temperaturilor aerului pe parcursul nopţii şi dimineţii: -9 grade Celsius la Iezer; -3 grade Celsius la Borşa, Petrova şi Cavnic; -2 grade Celsius în Pasul Gutâi, la Sighetu Marmaţiei, Târgu Lăpuş, Fereşti, Leordina, Dragomireşti; -1 grad Celsius la Ocna Şugatag, Călineşti, Văleni şi Copalnic; 0 grade Celsius la Baia Mare, Vişeu de Sus, Săpânţa şi Ardusat.

Vremea rămâne şi astăzi apropiată termic de normalul acestei perioade. Cerul va fi temporar noros. Local în cursul zilei vor cădea precipitaţii predominant sub formă de ninsoare. Noaptea va ploua şi vor fi condiţii meteorlologice favorabile formării poleiului. La munte va ninge.

Vântul va sufla în general slab, la moderat. În zona înaltă de munte rafalele de vânt vor fi puternice şi vor viscoli ninsoarea. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 1 grad Celsius şi 4 grade Celsius, iar cele minime între -7 grade Celsius şi -2 grad Celsius. Izolat, se va semnala ceaţă.

Termometrele indică acum: -7 grade Celsius la Iezer; -4 grade Celsius la Cavnic; -3 grade Celsius la Borşa şi în Pasul Gutâi; -2 grade Celsius la Târgu Lăpuş, Copalnic, Fereşti, Petrova, Dragomireşti, Călineşti şi Văleni; -1 grad Celsius la Sighetu Marmaţiei, Vişeu de Sus, Leordina şi Drafomireşti; 0 grade Celsius în Baia Mare, la Săpânţa şi Ardusat şi 2 grade Celsius la Ocna Şugatag.

Cursa aeriană de pasageri spre Bucureşti a decolat de pe Aeroportul Internaţional Baia Mare. Temperatura pozitivă din această dimineaţă nu a făcut necesară intervenţia angajaţilor pentru efectuarea lucrărilor de degivrare. Vizibilitatea este bună în zonă, temperatura aerului indică valoarea de 1 grad Celsius. Plouă slab.

HIDRO

Nivelurile şi cursurile de apă din judeţ au fost variabile. Nu au fost semnalate probleme deosebite. Gheaţa este prezentă pe malurile râurilor Tisa, Vişeu, Vaser, Ruscova, Sălaj, Lăpuş, Suciu, Cavnic şi Firiza. adă îngheţată pe râurile Ruscova şi Suciu. Se menţine podul de gheaţă format pe râul Iza.

Apa râului curge pe sub podul de gheaţă. Sunt poduri de gheaţă cu ochiuri pe cursul râurilor Botiza şi Mara. Exploatarea acumulării Strâmtori-Firiza se realizează în condiţii de siguranţă. Coeficientul de umplere al lacului este de 85%.

Hidrologii apreciază că, în următoarele 24 de ore, nivelurile şi debitele cursurilor de apă vor fi variabile. Stratul de zăpadă existent măsura în această dimineaţă: 85 cm la Cavnic; 59 cm la Firiza; 55 cm la Luhei; 54 cm la Iezer; 44 cm pe Valea Vaserului; 36 cm la Răzoare; 35 cm la Moisei; 32 cm în Târgu Lăpuş şi Poiana Borşa; 30 cm la Ruscova şi Bistra; 29 cm la Suciu de Jos; 28 cm în Leordina; 22 cm în Baia Mare; 19 cm în Sighetu Marmaţiei; 17 cm la Copalnic; 16 cm la Mara; 15 cm la Lăpuşel şi Săcel; 13 cm la Botiza şi Mara; 10 cm la Ocna Şugatag.

Rareş Bogdan

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole