Zăpadă frământată în Pasul Prislop

Polei pe mai multe sectoare de drumuri judeţene. Zăpadă frământată în Pasul Prislop. Vremea a fost caldă pentru această perioadă a anului. Cerul a fost variabil. Izolat, la începutul intervalului a nins slab în zona montană înaltă.

Vântul a suflat slab, la moderat, însă a prezentat intensificări de până la 72 km/h în zona montană înaltă, unde a spulberat zăpada. Ceaţă a fost prezentă în zone joase.Stratul de zăpadă măsura 18 cm la Iezer.

„Angajaţii societăţii care asigură şi întreţin viabilitatea DJ 184 Baia Sprie-Cavnic şi DJ 109F Cavnic-Budeşti au intervenit cu utilaje cu lamă pentru curăţarea de zăpadă a unor tronsoane de drum.Temperatura scăzută (-4 grade Celsius) şi curenţii de aer rece au contribuit la formarea poleiului pe sectoare ale DJ 184 şi DJ109F. Preventiv, dar şi pentru combaterea acestuia au fost răspândite 40 tone de material antiderapant. Carosabilul celor două drumuri judeţene este curat şi umed.

Poleiul s-a format şi pe mai multe sectoare de drumuri judeţene din zona localităţilor Bogdan Vodă; Valea Vişeului, Poienile Izei, Botiza, Săcel, Rozavlea, Suciu de Sus, Băiuţ şi Târgu Lăpuş. Angajaţii societăţii judeţene de drumuri şi poduri au intervenit cu şase utilaje şi au folosit 39 tone de material antiderapant pentru a combate poleiul.

Conducătorii auto întâlnesc pe carosabilul DN 18, în Pasul Prislop, (între km160 şi km180) zăpadă frământată care măsoară până la 1 cm. S-a acţionat cu şapte utilaje şi s-au împrăştiat 60 tone material antiderapant pentru a preveni şi combate poleiul din zonele de deal şi de munte, respectiv din apropierea podurilor şi podeţelor (opt tone de material antiderapant pe E 58 Baia Mare-Seini; 16 tone pe DN 18, în Pasul Gutâi; 12 tone pe DN 19, zona de pădure şi pe Dealul Huta-Certeze; patru tone pe DN 18 la Petrova; patru tone pe DN18 la Vişeu de Sus şi 16 tone la Borşa).

Carosabilul este uscat pe DN 1C Baia Mare-Valea Chioarului; parţial umed pe E58 Baia Mare-Seini; umed pe DN 18 Baia Sprie-Pasul Gutâi; uscat pe DN18 la Sighetu Marmaţiei; parţial umed pe DN19; umed pe DN18 la Petrova şi Vişeu de Sus; uscat pe DN17C şi pe DN18B”, a declarat Dan Bucă, purtătorul de cuvânt al CJSU MM.

METEO

Valori ale temperaturilor aerului pe parcursul nopţii şi dimineţii: -6 grade Celsius la Borşa; -4 grade Celsius la Cavnic, Petrova şi Copalnic; -2 grade Celsius în Pasul Gutâi, la Sighetu Marmaţiei şi Vişeu de Sus; -1 grad Celsius în Baia Mare

Meteorologii au prognozat că şi astăzi vremea se va menţine caldă în Maramureş. Cerul va fi temporar noros. Local va ploua slab. În zona montană înaltă precipitaţiile vor fi mixte. Vântul va sufla slab, la moderat şi va prezenta intensificări în zona montană înaltă. Cantitatea de precipitaţii va fi de aproximativ 5 l/mp.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 6 şi 9 grade Celsius, iar cele minime între – 2 şi 5 grade Celsius. Izolat se va semnala ceaţă. Termometrele indică acum: -2 grade Celsius la Târgu Lăpuş; -1 grad Celsius la Iezer şi Ocna Şugatag; 0 grade Celsius la Sighetu Marmaţiei; 1 grad Celsius la Borşa; 2 grade Celsius în Baia Mare, la Dragomireşti şi Sâpânţa.

HIDRO

Nivelurile şi cursurile de apă din judeţ au fost variabile. Nu au fost semnalate probleme deosebite. Temperatura scăzută din cursul serii şi nopţii au contribuit la formarea de gheaţă primară pe malul râului Ruscova.

Exploatarea acumulării Strâmtori-Firiza se realizează în condiţii de siguranţă. Coeficientul de umplere al lacului este de 89%. La această oră stratul de zăpadă are următoarele valori: 6 cm la staţia hidrologică Cavnic şi 4 cm la staţia hidrologică Luhei. Hidrologii apreciază că, în perioada următoare, nivelurile şi debitele cursurilor de apă vor fi uşor variabile, influenţate de fenomenele de iarnă.

Rareş Bogdan

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole