Ziduri de sprijin degradate pe râul Săsar, în Baia Sprie

Comitetul local pentru situaţii de urgenţă al oraşului Baia Sprie l-a informat pe prefectul Sorin Rednic despre degradarea zidurilor de sprijin în albia râului Săsar, care traversează oraşul Baia Sprie.

Preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a dispus specialiştilor din cadrul S.G.A. Maramureş, să verifice în prima fază, dacă situaţia semnalată este realăş După primirea răspunsului afirmativ, prefectul de Maramureş a dispus deplasarea unei comisii, la faţa locului, care împreună cu viceprimarul Ioan Mariaş a stat inclusiv de vorbă cu cetăţenii care au amplasate gospodării pe malul râului.

Membrii comisiei s-au deplasat pe străzile Ştefan cel Mare, Gutinului, Matei Corvin şi Săsar, unde a constatat că debitele şi nivelurile crescute ale râului au erodat pragurile de fund pe sectorul străzilor menţionate.

Proprietara Maria Topan a declarat: „Zidul de sprijin din apropierea gospodăriei personale este urnit. Nu dispunem de fondurile necesare pentru efectuarea reparaţiilor, iar agravarea situaţiei poate duce la punerea în pericol al imobilului. De asemenea, fenomenul de erodare poate antrena curtea gospodăriei.”

Prefectul Sorin Rednic a declarat că specialiştii din cadru Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureş au identificat că zidul de sprijin de pe malul stâng al râului, strada Matei Corvin, unde este amplasată gospodăria este părbuşit pe o lungime de 10 metri. Zidul a fost realizat din zidărie de piatră cu mortar de ciment, lucrare care a fost executată de fosta Centrală a Minelor, între anii 1960-1965, lucrare care nu se regăseşte în patrimoniul S.G.A. Maramureş.

Pe celelalte străzi (Săsar, Ştefan cel Mare şi Gutinului) prezintă prăbuşiri ale lucrărilor de consolidare şi deteriorări ale malurilor, situaţie care pune în pericol stabilitatea acestora, atât în plan vertical, cât şi în plan orizontal, respectiv construcţiiilor riverane existente.

Prefectul de Maramureş a mai menţionat că pentru situaţia de urgenţă semnalată în zonă a fost întocmită o Notă de fundamentare, dar şi că există un Studiu de fezabilitate avizat în vederea promovării investiţiei „Amenajare râu Săsar şi afluenţi-judeţul Maramureş” la Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa Cluj Napoca.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă va întreprinde demersurile necesare pentru alocarea fondurilor necesare începerii lucrărilor de consolidare cu prioritate, în zona malurilor afectate de eroziune care pun în pericol gospodăriile.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole