Circulaţie de iarnă pe drumurile din Maramureş

La primele ore ale dimineţii temperatura aerului era de -8 grade Celsius la Borşa, -3 grade Celsius la Cavnic, în Pasul Gutâi şi la Fereşti, -2 grade Celsius la Vişeu de Sus, Leordina, Târgu Lăpuş şi Petrova, -1 grad Celsius la Copalnic, 0 grade Celsius la Sighetu Marmaţiei şi Ocna Şugatag, 1 grad Celsius în Baia Mare, Tăuţii Măgherăuş, Baia Sprie, Copalnic şi Şomcuta Mare. Toate sectoarele de drumuri naţionale au carosabilul curat şi umed, cu excepţia DN18, în Pasul Prislop (între km156 şi km180), unde stratul de zăpadă frământată are grosimea cuprinsă între 0-1 cm.

S-a intervenit, în ultimele două ore, cu treu utilaje şi au fost împrăştiate 24tone de material antiderapant (pe DN1C, opt tone şi 16 tone pe DN18, în Pasul Gutâi) în scopul prevenirii formării poleiului. Cerul este acoperit pe majoritatea sectoarelor de drumuri naţionale. La Borşa cerul este senin, iar în Pasul Gutâi ninge slab.

Vântul bate liniştit. Rămân închise pe perioada de iarnă, conform deciziei administratorului de drumuri: DJ109F, pe relaţia Cavnic-Băiuţ; DJ183, pe relaţia Izvoare-legătura cu DN18, în Pasul Gutâi şi DC19, pe relaţia Botiza-Groşii Ţibleşului (un tronson de 6km). Pe sectoarele de drumuri judeţene au căzut precipitaţii slabe (cu intermitenţe) sub formă de ninsoare. Stratul de zăpadă proaspăt depus în afara părţii carosabile măsura între 2-3 cm, la Cavnic.

Angajaţii societăţii care asigură şi întreţine viabilitatea sectoarelor de drumuri judeţene au intervenit cu 23 utilaje şi au răspândit 199 tone de material antiderapant pentru înlăturarea stratului de zăpadă depus pe carosabil, respectiv pentru prevenirea formării poleiului.

Sectoarele de drumuri judeţene din zonele de şes şi deal au carosabilul curat şi umed. Pe sectoarele din zona de munte, carosabilul este parţial acoperit cu un strat de zăpadă frământată care măsoară între 0-1 cm.

HIDRO

Debitele şi nivelurile cursurilor de apă din judeţ au fost uşor variabile. Nu au fost semnalate probleme deosebite. Fenomenele de iană persistă, dar nu influenţează scurgerea apei în albia râurilor. Gheaţa este formată pe malul râului Ruscova, la Luhei. Zăpadă îngheţată curge pe râul Suciu.

Exploatarea amenajării hidrotehnice Strâmtori-Firiza se realizează în condiţii de siguranţă, specifice iernii. Coeficientul de umplere al lacului de acumulare este de 86%. Stratul de zăpadă are grosimea: 47 cm la Cavnic; 28 cm la Vf. Iezer; 27 cm la Firiza; 24 cm la Blidari; 21 cm la Poieni Luhei; 16 cm la Mara şi Târgu Lăpuş; 9 cm în Baia Borşa; 8 cm la Bistra şi Suciu de Jos; 7 cm la Răzoare şi Leordina; 6 cm pe Valea Vaserului; 5 cm la Copalnic şi Poiana Borşa; 4 cm pe Valea Vişeului şi Moisei; şi Poiana Borşa; 3 cm la Ocna Şugatag şi Săcel; 2 cm la Dragomireşti, Şieu şi Sălsig.

METEO

Vremea va fi astăzi în general închisă. Pe arii extinse va ninge. Cantitatile de precipitaţii pot depăşi izolat 10 l/mp. Local în zona de munte stratul de zăpadă poate depăşi 10- 15 cm . Vântul va sufla slab la moderat cu unele intensificări în zona montană înaltă, viscolind ninsoarea. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 0 şi 3 grade Celsius, iar cele minime între -5 şi -2 grade Celsius. Izolat se va semnala ceaţă.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole