Alunecare de teren: Drum judetean in pericol in Maramuresul Istoric

Drumul judeţean 185 este in acest moment pus in pericol de o alunecare de teren pe tronsonul Bistra-Valea Vişeului. Problema a fost adusa la cunostinta prefectului Sandu Pocol de către primarul comunei Bistra, care i-a vorbit prefectului despre producerea unei alunecări de teren care pune în pericol stabilitatea drumului judeţean 185, pe tronsonul Bistra-Valea Vişeului.

Cum era si normal, preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a deplasat, însoţit de specialişti, de autorităţile locale şi de membri ai grupului de suport tehnic la faţa locului.

„Alunecarea de teren s-a produs, pe partea stângă a drumului, pe sensul spre Valea Vişeului, la o distanţă de aproximativ cinci kilometri de la ieşirea din comună, datorită infiltraţiilor apelor de pe versant, dar şi acţiunii râului Vişeu asupra malului (erodare), în perioada în care debitul râului prezenta un nivel crescut, urmare a precipitaţiilor sub forma de ploaie (de la afluenţi, dar şi prin colectarea torenţilor de pe versanţi).

Drumul judeţean a fost afectat pe o distanţă de 50 de metri. Alunecarea de teren pune în pericol stabilitatea drumului şi circulaţia traficului rutier, cu posibilitatea producerii de evenimente nedorite pentru participanţii din trafic. Am decis ca măsură de urgenţă să fie montate, în zonă, indicatoare rutiere de presemnalizare a zonei afectate de alunecare şi de reducere obligatorie a vitezei (Atenţie, drum îngustat!, depăşirea interzisă şi reducerea vitezei la 30 km/h). Vor fi montaţi ţăruşi martori pentru monitorizarea fenomenului de alunecare şi se va proceda la lărgirea drumului judeţean pe sensul de mers spre Valea Vişeului”, a declarat Sandu Pocol.

Acesta a mai aratat ca se va solicita efectuarea unor studii de specialitate (geotehnice) pentru executarea lucrărilor de reabilitare a drumului judeţean, respectiv pentru drenarea şi colectarea apelor de pe versant.

„De asemenea, Sistemul de Gospodărire a Apelor Maramureş va promova un proiect pentru executarea lucrărilor necesare de consolidare a malului râului Vişeu, inclusiv prin mutarea materialului de pâmânt care se găseşte pe partea stângă a malului râului, pe partea dreaptă în zona unde malul este erodat”, a mai adăugat reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Rares Bogdan

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole