Asociaţia „Viitorul” Satu Nou de Jos a câştigat procesul cu autorităţile din Groşi!

Asociaţia „Viitorul” Satu Nou de Jos a câştigat procesul cu autorităţile din Groşi!

Asociaţia composesorală Viitorul contra Comisiei locale de fond funciar Groşi; sau ex-consilierul Gaje, preşedinte al asociaţiei, versus primarul Lupan.
Începând cam din anul 2009, despre aşa-numitul caz Groşi s-a vorbit şi s-a scris în presă din ce în ce mai des, tot mai mult(e) şi despre subiecte tot mai grave. Despre licitaţii dubioase, concesionări foarte ciudate, terenuri vândute pe nimic, zeci de hectare de păşuni „dispărute” din acte (dar în realitate folosite de te-miri-cine), probleme grave constatate inclusiv de Curtea de Conturi Maramureş (despre asta o să detaliem într-un alt articol) ş.a.m.d.; toate acestea au dus încet-încet la scandaluri tot mai virulente în fiecare şedinţă a Consiliului Local (CL) Groşi, la certuri tot mai aprige între primarul Gheorghe Lupan (PNL) şi tot mai mulţi localnici!

Dar conflictul cel mai serios şi mai dur a pornit între primar – sprijinit de viceprimarul Ciocotişan (PSD) – şi fostul consilier local conservator Sorin Gaje.

An de an, s-au înmulţit sesizările penale, au început să apară şi procesele pe rol, oamenii au început să pună tot mai multe întrebări autorităţilor din Groşi, despre banii din bugetul local, despre terenuri şi fondurile APIA, despre afacerile unora dintre consilieri etc., dar, nota bene, în special despre terenurile şi afacerile pe care le au în Groşi o seamă de personaje importante din Baia Mare (persoane cu funcţii politice, administrative ş.a.m.d., unele până la nivel de judeţ sau chiar mai sus). Ei bine, ghimpele majorităţii din CL şi al edililor a devenit consilierul Gaje, căruia la un moment dat i s-a refuzat până şi accesul la documentele oficiale!

A fost şi-un proces pe această speţă, vom vorbi şi despre asta, însă cert e că într-un final, mai exact în toamna anului 2011, în asemenea hal s-au tras sforile şi „structura mafiotă” s-a mobilizat într-atât de serios încât Gaje a fost întâi exclus din Partidul Conservator, apoi din CL Groşi!

De fapt, scopul a fost tocmai îndepărtarea lui din CL, evident pentru a nu mai creea probleme celorlalţi. Au jubilat mulţi atunci, dar cel mai fericit a fost primarul liberal Lupan! Care se lăuda nevoie-mare peste tot că a scăpat de Gaje şi de susţinătorii lui, că a primit NUP (neînceprea urmăririi penale) la toate sesizările formulate împotriva lui, că n-a pierdut absolut niciun proces…

Ei bine, de-aici încep de fapt lucrurile extrem-extrem de grave, din punctul în care discutăm de dosare penale şi, respectiv, de procese mai vechi ori mai noi. O precizare: comuna Groşi are în componenţă localităţile Groşi, Satu Nou de Jos şi Ocoliş.

Acum, mă voi opri doar asupra unui singur proces, unul pe care oarecum e-„adevărat” că nu l-a pierdut tocmai primarul Lupan (spun asta zâmbind la modul ironic, veţi înţelege imediat de ce), ci, atenţie!, recent l-a câştigat Asociaţia Viitorul Satu Nou de Jos, împotriva Comisiei Locale de aplicare a legilor fondului funciar Groşi şi a Comisiei Judeţene Maramureş, tot de fond funciar, fireşte.

Preşedinte al asociaţiei care-a câştigat procesul este tocmai ex-consilierul Sorin Gaje, în timp ce preşedinte al Comisiei de fond funciar Groşi este taman… primarul Gheorghe Lupan! Lupan care de patru ani pare-se a conduce această comisie-fantomă, cu membri care nu prea au avut ei habar când şi ce-a făcut comisia de pe hârtie, a avut Lupan grijă de toate (însă şi despre asta voi reveni altă dată cu detalii).

Iar în cazul procesului menţionat, marea majoritate a membrilor comisiei – care se ocupă de „stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor din Groşi” – a aflat abia la spartul târgului că a pierdut procesul în Dosarul nr. 2707/182/2010 de la Tribunalul Maramureş, prin Decizia civilă nr. 279/R din 5 aprilie 2012, adică printr-o sentinţă definitivă şi IREVOCABILĂ care, în esenţă, spune cam aşa: „(…)

Admite acţiunea formulată de petenta Asociaţia Viitorul Satu Nou de Jos, în contradictoriu cu intimatele Comisia Judeţeană Maramureş de aplicare a Legilor fondului funciar şi Comisia Locală Groşi de aplicare a Legilor fondului funciar, şi în consecinţă: s-a dispus anularea Hotărârii nr. 1213 din 12.05.2008 a Comisiei Judeţene Maramureş de aplicare a Legilor fondului funciar. S-a dispus reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenului în suprafaţă de 81 hectare şi 2418 m.p., înscris în CF 1 Satu Nou de Jos, număr topo. 455/3/2, în favoarea Asociaţiei Viitorul Satu Nou de Jos. (…)”!

Bun, acum să simplificăm puţin şi să tragem linie până aici: prin urmare, asociaţia composesorală menţionată a reuşit după circa şapte (7) ani, iar asta doar în urma unui proces lung şi costisitor, să-şi obţină dreptul de proprietate pe mai mult de 81 de hectare care erau ţinute cu dinţii de către autorităţi în aşa-numitul domeniu public!

De ce-am spus „după şapte ani”? Fiindcă prima solicitare oficială în acest sens a fost făcută încă din 2005, timpul a trecut, iar în 20 iulie 2009 (nr. înreg. 2706 la Primăria Groşi) asociaţia notifică din nou „Către domnul Primar şi către CL Groşi”, cerând mereu acelaşi lucru: „(…) vă rugăm a ţine cont de terenul care face parte din păşunea composesorală, ca fiind terenuri private ale unor cetăţeni din Satu Nou de Jos şi care deţin acte de proprietate pe acele terenuri.

Menţionăm că aţi luat la cunoştinţă de acest fapt şi că la Tribunalul Maramureş este proces pe rol pentru soluţionarea acestor probleme (…)”. Cine era primar şi-n 2005 şi-n 2009? Exact, acelaşi „liberal” Gheorghe Lupan, surd şi orb la majoritatea doleanţelor justificate ale oamenilor! Doar că din anul 2000 până în 2009 nimeni, dar absolut nimeni nu l-a deranjat vreodată pe acest primar-pseudo-politician sfertodoct de la învârtelile lui, nimeni nu l-a luat la întrebări, nici vreun consilier local, nici Prefectura (care ar trebui să vegheze la respectarea legalităţii în administraţia publică locală din judeţ), nici Curtea de Conturi, nici presa, nimeni-nimeni!

Până în momentul în care unii totuşi au început să pună întrebări serioase, în special proaspătul consilier Gaje, a început şi o parte a presei să ia în serios cazul… şi-aşa s-a ajuns ca în 2011 să se intervină brutal, în culisele politice, până la nivel de lideri politici din USL, pentru muşamalizarea lucrurilor grave din Groşi!

Cu toate astea, procesul în cauză a continuat şi, iată, printr-o sentinţă definitivă şi irevocabilă instanţa de judecată a dat câştig de cauză asociaţiei conduse de Gaje. Împotriva hotărârii luate de Comisia judeţeană de fond funciar, comisie judeţeană care a decis pe baza documentelor şi hotărârii transmise de Comisia locală Groşi, comisie locală al cărei preşedinte a fost acelaşi Lupan! Care nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase…

Şi care se vrea primar pentru al patrulea mandat, principalul său contracandidat fiind chiar ex-consilierul Sorin Gaje (acum în PPDD), care şi-a depus candidatura şi pentru funcţia de consilier local. (va urma)

Peter CZOMPA

Recomandari

Alte Articole