Autogara Baia Mare ar putea fi modernizată din 2012

Reabilitarea staţiei CFR Baia Mare, cu finanţare FEDR, este numai unul dintre proiectele aflate în stadiul de pregătire în acest moment, conform informaţiilor furnizate de către CJ Maramureş. Valoarea totală a proiectului este de 10 milioane de euro. În acest moment se actualizează documentaţia şi va fi lansată în licitaţie în acest an lucrarea.

CJ Maramureş vorbeşte şi despre un alt proiect care se află în stadiul de pregătire şi anume Tunelul Runcu, km 3+685 Valea Vişeului Petrova. În acest caz valoarea totală a acestuia este de 4 milioane de euro, iar termenul de finalizare este 2014.

Ministerul Transporturilor mai are în vedere pentru acest an modernizarea trecerilor la nivel cu calea ferată, proiect cu o valoare de 1,2 milioane euro, reabilitare poduri, podeţe şi tuneluri de cale ferată pe raza SRCF Cluj, cu finanţare FEDR, valoarea totală fiind de 550 mii euro.

În ceea ce priveşte proiectul de reabilitare a traseului de drum judeţean Baia Sprie-Cavnic-Ocna Şugatag-Bârsana, în momentul de faţă lucrările de lărgire a carosabilului sunt executate în procent de 95%. În sarcina Consiliului Judeţean revine execuţia, pe parcursul acestui an, a unor lucrări conexe, cum ar fi soluţionarea cedărilor de platformă sau a alunecărilor de teren apărute ulterior începerii lucrărilor.

Datorită suprapunerii lucrărilor de reabilitare a drumului cu lucrări de modernizare a infrastructurii de apă şi canalizare în localităţile Baia Sprie şi Cavnic, valabilitatea contractului de finanţare va trebui extinsă. În acest sens, au fost emise adrese către ministere şi autorităţile de management, în scopul corelării graficelor de execuţie după finalizarea procedurii de achiziţie publică de lucrări pe fondurile de coeziune.

În ce priveşte drumurile naţionale, sunt în execuţie:
Reabilitare DN 1C/DN 19, Baia Mare-Livada, Baia Mare-Halmeu, Satu Mare-Livada. Proiectul are o lungime de 76,62 km, din care în Maramureş – 25,875 km, cu finanţare prin BEI. Valoarea totală este de 37 milioane euro.

Reabilitare DN 1C , Dej-Baia Mare, cu o lungime de 86,490 km, din care pe raza judeţului Maramureş – 38.990 km şi o valoare estimată de 58 milioane euro, finanţare BEI.

În pregătire:

Reabilitare DN 18, Baia Mare-Moisei-Iacobeni, cu o lungime de 197,53 km, finanţare BEI.
Modernizare DN 18 B, Baia Mare Târgu Lăpuş, 80,062 km. Proiectul are o valoare de 105 milioane euro de la bugetul de stat, fiind în pregătire documentaţia pentru achiziţia serviciilor de proiectare.
Varianta de ocolire Sighetu Marmaţiei, cu o lungime de 6,28 km şi o valoare de 8 milioane euro.

Lucrări feroviare în execuţie:

Linia 412 Apahida-Baia Mare, punere în siguranţă a infrastructurii şi regularizare albie pod km 151+680, cu finanţare de la bugetul de stat şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Valoarea totală este de 3,8 milioane de euro.

Alte proiecte de anvergură

Pe lângă cele de infrastructură, există o serie de alte proiecte de importanţă majoră pentru Maramureş.Tot prin Programul Operaţional Regional 2007-2013 sunt propuse spre finanţare şi se află în etapa de implementare:

Circuitul Bisericilor de lemn din Transilvania de Nord. Valoarea totală – 4.493.903 euro. Stadiu: prefinanţare obţinută, pregătire licitaţie pentru executarea lucrărilor.
Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă “Dr. Constantin Opriş” Baia Mare. Valoare totală – 16. 618.291 euro. Stadiu: execuţie lucrări în proporţie de 33,43%. A fost solicitată prelungirea duratei de execuţie a lucrărilor

Îmbunătăţirea dotărilor pentru inspectoratele pentru situaţii de urgenţă. Valoare proiect pentru Maramureş – 2.847.530 euro. Stadiu: s-a depus cererea de finanţare de către Asociaţia de dezvoltare intercomunitară Transilvania de Nord.

Natură, Tradiţie, Aventură – Promovarea Turismului în “Defileul Lăpuşului”. Valoare totală – 235.058 euro. Stadiu: proceduri de achiziţii în curs de realizare.
Moştenire maramureşeană între Mara şi Cosău. Valoare totală – 233.558 euro. Stadiu: proceduri de achiziţii în curs de realizare.

Totodată, au fost propuse spre finanţare două proiecte care se află în diverse etape de evaluare de către finanţatori. Este vorba de “Reducerea riscurilor la nivel judeţean printr-o mai bună comunicare în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă” şi “Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în cazul dezastrelor naturale în zona transfrontalieră”.

S-a reuşit iniţierea proiectelor în Parteneriat Public Privat. De subliniat şi faptul că, la sfârşitul anului 2011, s-a reuşit iniţierea proiectelor în Parteneriat Public Privat (PPP). În acest sens, au fost identificate o serie de proiecte pe teritoriul judeţului Maramureş care pot fi abordate în PPP, având în vedere prevederile Legii 178-2010, mai ales în domeniul dezvoltării infrastructurii de transport:
Tunel rutier subtraversare masiv muntos Gutâi între localităţile Baia Sprie şi Mara.
Pod beton armat peste râul Tisa şi infrastructură de legătură rutieră cu punct de control trecere frontieră în zona Sighetu Marmaţiei – Solotvino (Ucraina).
Drum Expres de legătură între Baia Mare-Satu Mare-Vaja.
Dezvoltarea infrastructurii aeroportuare la Aeroportul Internaţional Baia Mare.


“Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Maramureş”

Realizarea acestui proiect este un altă prioritate pentru Maramureş. Prin urmare, conducerea Consiliului Judeţean Maramureş şi toţi factorii implicaţi fac tot ce trebuie pentru obţinerea finanţării. Implemetarea unui sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Maramureş se referă la realizarea unui sistem complex care cuprinde toate activităţile de gestionare a deşeurilor, începând cu colectarea deşeurilor menajere de la populaţie, transportul, tratarea şi, în cele din urmă, eliminarea pe depozitul ecologic.

“Analizând toate aceste investiţii şi proiecte, consider că ceea ce s-a realizat până acum nu e puţin. Asta ne responsabilizează şi mai mult, iar ceea ce urmează să facem şi de acum în colo va fi şi mai mult. Totul, în folosul maramureşenilor, care merită tot ce e mai bun, precum şi pentru prosperitatea acestui judeţ.

Maramureşenii trebuie să ştie despre proiectele care au fost, sunt şi urmează a fi derulate. Noi, ca autorităţi judeţene, am luat în serios obiectivele care trebuie să le realizăm în continuare. Prin urmare, este o certitudine că proiectele începute vor continua. Mai mult, vom face tot ce ne stă în putinţă să atargem în Maramureş programe economice care să genereze prosperitate atât din punct de vedere economic, cât şi social”, a subliniat Mircea Man.

Rareş Bogdan

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole