CONTRACT: 120 milioane de euro pentru apa si canalizare in Maramures

Primul contract din cadrul proiectului “Extinderea si reabilitarea infrastructurii de apa si apa uzata in judetul Maramures”, in valoare de 120 milioane de euro, a fost semnat astazi, 5 octombrie, la sediul societatii Vital.

Oficialii acestei societati au anuntat ca este vorba despre contractul de servicii “Asistenta tehnica pentru managementul proiectului “Extinderea si reabilitarea infrastructurii de apa si apa uzata in judetul Maramures””, in valoare de 1,64 milioane de euro, atribuit prin licitatie deschisa firmei SC Romair Consulting SRL. In total in cadrul proiectului vor fi atribuite 14 contracte, dintre care 2 de servicii si alte 12 de lucrari.

„La semnarea contractului au fost prezenti reprezentanti ai SC VITAL SA, ADI Maramures, primari ai localitatilor beneficiare, reprezentanti DSP Maramures, APM Maramures, SGA Maramures.

Urmare a transmiterii oficiale la Bruxelles in 27.09.2011 a aplicatiei “Extinderea si reabilitarea infrastructurii de apa si apa uzata in judetul Maramures”, in vederea evaluarii si aprobarii, Ministerul mediului si padurilor – Directia Generala AM POS Mediu autorizeaza implementarea proiectului, fapt rezultat din adresa acestei institutii cu nr.141901/AM/29.09.2011.

Proiectul “Extinderea si reabilitarea infrastructurii de apa si apa uzata in judetul Maramures” este inclus in Programul Operational Sectorial de Mediu, Axa Prioritara 1 si face parte din angajamentele Romaniei cuprinse in Tratatul de aderare la UE. Este cel mai mare proiect de investitii din judetul Maramures. avand o valoare de 120 milioane euro din care 92,6 milioane euro (77,31%) finantare nerambursabila din fonduri europene, 14,1 milioane de euro (11,82%) de la bugetul de stat, 10,18 milioane euro (9,05%) credit SC VITAL SA rambursat din veniturile proprii si 2,18 milioane euro (1,82%) contributie de la bugetele locale ale colectivitatilor beneficiare.

Din valoarea totala a proiectului, municipiului Baia Mare, actionar majoritar la SC VITAL SA, ii revin 48 milioane euro. Celelalte localitati, cuprinse in proiectul de investitii sunt: Baia Sprie (lucrari de 2,7 milioane euro), Tautii Magheraus (lucrari de 2,5 milioane euro), Sighetu Marmatiei (lucrari de 21,6 milioane euro), Borsa (lucrari de 17,8 milioane euro), Viseu de Sus (lucrari de 5,9 milioane euro), Targu Lapus (lucrari de 6,9 milioane euro), Seini (lucrari de 7,9 milioane euro), Cavnic (lucrari de 6,3 milioane euro). Lucrarile prevazute a fi realizate in cadrul proiectului vizeaza:
– extindere retele apa – 160.5 km
– reabilitare retele apa – 87.5 km
– contructia de noi statii de tratare a apei – 1
– reabilitare statii de tratare a apei – 4
– constructia de noi statii de pompare apa– 17
– reabilitare statii de pompare apa – 3
– rezervoare stocare apa – 5
– captare de apa – 1
– extindere retele de apa uzata (canalizare) – 202.2 km
– reabilitare retele de apa uzata (canalizare) – 30.9 km
– statii de epurare noi – 1
– reabilitare statii de epurare – 5
– statii de pompare apa uzata noi – 45
– reabilitare statii de pompare – 2

Realizarea acestor obiective inseamna o contributie majora in protectia calitatii mediului si in acelasi timp a confortului populatiei din localitatile amintite mai sus. Populatia beneficiara a acestui proiect este de peste 250.000 locuitori.
SC VITAL SA urmeaza sa stabileasca un plan de actiune, astfel incat primele lucrari in teren sa inceapa in trimestrul I al anului 2012”, au anuntat, in cadrul conferintei de presa, oficialii societatii Vital.

Rares Bogdan

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole