Doi ucraineni rătăciți în Munții Maramureșului au fost salvați

Actiune derulata de SPJ Salvamont Maramures in zona Vf Poloninca, Bistra, ptr. recuperarea a doi cetateni ucrainieni, tata si fiu, cu varsta de 52 si respectiv 23 ani.

Acestia au reusit sa treaca frontiera si au ajuns undeva la aproximativ 400 metri pe teritoriul Romaniei intr-o zona cu acces dificil.

Prin apelul dat la 112 ucrainienii au solicitat ajutor de urgenta spunand ca nu au provizii si apa, ii doare capul si le este frig (nefiind echipati corespunzator) si se tem sa nu fie prinsi de granicerii ucrainieni.

O echipa a Salvamont Maramures a pornit de la baza Salvamont si a facut jonctiunea cu echipa Politiei de Frontiera Bistra urmand sa urce impreuna in munte pentru gasirea, recuperarea si coborarea celor doi cetateni ucrainieni.

Dupa aproximativ 1 ora si jumatate de urcat cu Ambulanta Salvamont, salvatorii montani au abandonat autospeciala din cauza stratului gros de zapada care ii punea in imposibilitatea de a merge mecanizat in munte si acum deplasarea pana la cetatenii ucrainieni care au solicitat ajutor de urgenta se face pe ski de tura.

Salvatorii montani au ajuns pe schiuri de tura la cei doi ucrainieni. Acestia erau in hipotermie usoara, flamanzi si insetati. Colegii salvatori montani le-au dus ceai fierbinte, batoane energizante si hrana, folii termice de protectie.

Actiunea de cautare – salvare s-a incheiat, cetatenii ucrainieni fiind predati echipajelor medicale venite in sprijin.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole