Drum comunal afectat de o alunecare de teren în comuna Vadu Izei

Comitetul local pentru situaţii de urgenţă Vadu Izei l-a anunţat pe prefectul Anton Rohian despre producerea unei alunecări de teren pe DC11, pe relaţia Vadu Izei – satul Valea Stejarului. Preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a dispus deplasarea în teren a reprezentanţilor comitetului. Aceştia au ajuns la locul producerii alunecării împreună cu autorităţile administraţiei publice locale.

Prefectul de Maramureş a spus: „Membrii comisiei au constatat că precipitaţiile sub formă de ploaie căzute în ultima perioadă s-au infiltrat şi au produs alunecări de teren, în trei zone deluroase, pe o distanţă de circa 100 de metri, situate pe partea stângă, pe sensul de mers spre satul Valea Stejarului.

Alunecarea a transportat aluviuni (noroi şi pământ), iar rigolile de scurgere a apelor pluviale au fost colmatate, apa rezultată din precipitaţii revărsându-se peste calea de acces. Configuraţia terenului şi lipsa unor drenuri care să dirijeze apa pluvială au contribuit la producerea surpării, cu afectarea structurii de rezistenţă şi a fundaţiei drumului comunal, pe o distanţă de aproximativ 20 de metri. Nu au fost afectate gospodării sau anexe gospodăreşti. În zona producerii alunecării de teren nu sunt amplasate obiective socio-cultrale sau alte imobile.

În cele trei zone unde s-a produs alunecarea de teren este afectată şi reţeaua de alimentare cu energie electrică şi de telefonie a satului Valea Stejarului (stâlpii din lemn sunt înclinaţi, iar firele ajung pe pământ). De asemenea, în partea superioară a dealului existe formate ravene, datorită eroziunii. Specialiştii au precizat că alunecarea de teren este activă şi se pot produce noi alunecări de teren, cu posibilitatea întreruperii alimentării cu energie electrică, a comunicaţiilor şi accesului rutier spre satul Valea Stejarului.
Măsurile dispuse, în regim de urgenţă, au vizat: semnalizarea cu indicatoare rutiere a tronsonului de afectat de alunecare („Drum îngustat” „Limitare viteză la 30 km/h ); plantarea de „ţăruşi martori” pentru monitorizarea alunecării de teren şi consolidarea stâlpilor care susţin reţeaua de alimentare cu energie electrică şi telefonie. Consolidarea terenului şi punerea în siguranţă a drumului comunal necesită efectuarea unui studiu geotehnic prin care să se identifice structura geologică a terenului, amploarea alunecării de teren şi soluţiile tehnice pentru efectuarea lucrărilor de stabilizare a zonei. Prefectul Anton Rohian se va întâlni mâine, la locul producerii alunecării de teren cu primarul comunei, Petru Vlaşin şi reprezentanţi ai constructorului şi proiectantului.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole