Verjelul din Mireşu Mare – ”Bilet de voie” pentru Ionii însuraţi! (VIDEO)

Verjelul din Mireşu Mare - ''Bilet de voie'' pentru Ionii însuraţi! (VIDEO)

Toţi Ionii însuraţi din  Mireşu Mare  sunt cinstiţi de sărbătoarea care le poartă numele cu muzică, dansuri tradiţionale şi bucate alese. Obiceiul este foarte vechi, şi în zonă, poartă numele de Verjel. Dacă sărbătoriţii au parte de cele mai bune bucate, pregătite de neveste şi puse în coşerci  cu ştergură,  nu acelaşi lucru se poate spune despre consoarte. Pentru ele este o zi foarte grea, deoarece trebuie să se pregătească ca la carte, pentru a face multă cinste soţilor. În această zi, toţi cei cu numele de Ion au parte de dezlegare şi ”bilet de voie” din partea nevestelor, la chef, mâncare şi băutură.

 

Zeci de localnici cu numele de Ion s-au adunat la Căminul Cultural din Mireşu Mare, pentru a fi sărbătoriţi de ceilalţi săteni. Conform obiceiului, ei au fost însoţiţi musai de soţii, care au pus la coşarcă cele mai bune mâncăruri, gătite acasă, tradiţional. Dacă mai demult reţeta succesului era una mai simplă şi lumea aducea doar răcituri şi gogoşi în coşerci, acum meniul este mai sofisticat. Cei mai bătrâni regretă perioada tinereţii, în timp ce actuala generaţie de Ioni însuraţi savurează din plin noile provocări culinare şi se mândreşte cu hărnicia soţiilor.

După urările de sănătate primite, în acest an, toţi Ionii însuraţi din sat au încins un joc popular din Ţara Chioarului, cântat de ceteraşi plătiţi special pentru acest obicei. Conform ”instrucţiunilor din bilet” ‘ fiecare a petrecut în voie şi a băut numai cât ”a putut duce”!

Recomandari

Alte Articole