România, îngenuncheată încă o dată la CEDO

Sigheteanul Mihai Lauruc a câştigat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) procesul împotriva Statului Român. Fostul boxer de performaţă, în prezent om de afaceri, a dat statul în judecată după ce în 2002 a fost arestat ilegal.

 

Mihai Lauruc, fost boxer de performanţă, în prezent om de afaceri, a fost a fost acuzat în 2002 de fraudă în legătură cu semnarea unui contract şi a fost arestat preventiv. Conform informaţiilor apărute în presă la acea vreme, el ar fi cumpărat marfă (produse petroliere) de la un partener de afaceri care, la rândul său, a achiziţionat-o de la un alt partener, dar căruia nu i-a plătit-o. Adevărul scria la acea vreme că „Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti a dispus arestarea lui Lauruc, pentru derularea frauduloasă a unor afaceri cu produse petroliere. El ar fi încercat să îi înşele, astfel, pe administratorii unei firme ploieştene, de la care achiziţionase 2.000 tone de combustibil lichid”. În final, justiţia nu a putut face o legătură infracţională între Lauruc şi cel care i-a vândut marfa, astfel că a fost eliberat. Ulterior, în anul 2003, a fost din nou arestat preventiv pentru fraudă şi fals, conform avocatcedo.wordpress.com. În luna august a anului 2003 a fost din nou pus în libertate, după ce a protestat, făcând greva foamei. Acuzaţiile nu au putut fi dovedite, astfel că procesul s-a încheiat fără condamnare. „În sentinţă s-a spus că nu există nici măcar indicii că Lauruc ar fi făcut vreo ilegalitate, nu probe. Nici măcar indicii”, a spus Mihai Lauruc.

Nemulţumit de abuzurile ce s-au făcut atunci asupra lui, după ce s-a încheiat procesul, Mihai Lauruc s-a plâns la CEDO, atât pentru condiţiile din detenţie, cât şi pentru drepturile ce i-au fost încălcate, dar şi pentru că a fost arestat ilegal. El a invocat articolul 3 din Convenţia Europeană, care priveşte interzicerea tratamentelor inumane sau degradante, dar şi articolul 5, aliniatul 1, 3 şi 4, care privesc dreptul la libertate şi la siguranţă, precum şi dreptul la un control în regim de urgenţă şi cu celeritate – “speedy review”- al legalităţii detenţiei. El a susţinut că a fost arestat ilegal în ianuarie 2003, că nu a fost dus de îndată înaintea unui judecător şi că instanţele naţionale nu au avut motive întemeiate, care să justifice menţinerea lui în arest preventiv.

După ce a analizat cauza, Curtea Europeană a constatat încălcarea articolului 3 (supraaglomerare), dar şi a articolului 5 alin. 1 lit. c, 3 şi 4 din Convenţia Europeană. În conscinţă, CEDO a hotărât ca Statul Român să îi plătească suma de 7.500 Euro cu titlu de daune morale şi 500 Euro, cheltuieli de judecată. „Nu am vrut să cer sume mari, pentru că nu vreau să mă îmbogăţesc din asta. Am vrut doar să atrag atenţia asupra abuzurilor ce s-au făcut asupra mea şi să-mi reabilitez imaginea”, a declarat Mihai Lauruc. CEDO a dat sentinţa la sfârşitul lunii aprilie a acestui an, după un proces ce a durat mai mulţi ani.
Lauruc este patronul clubului de box „Box Club Lauruc” din Sighetul Marmaţiei, unde au fost legitimaţi de-a lungul timpului mai mulţi pugilişti componenţi ai lotului naţional, printre care Lucian Bute, Claudiu Rîşco, Adrian Naşcu, Florin Stan. El a fost ales în luna februarie a acestui an membru în Biroul Federal al Federaţiei Române de Box, iar ulterior, preşedinte al boxului profesionist.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole