Scandal Groşi: Declaraţie incendiară a ex-consilierului Gaje şi oameni revoltaţi

Scandal Groşi: Declaraţie incendiară a ex-consilierului Gaje şi oameni revoltaţi

După scandalul din Groşi: amendă pentru Gaje, declaraţii controversate, poliţişti acuzaţi de abuz, nervozitate şi circ în comună

Gaje contestă în justiţie amenda primită, iar împotriva poliţiştilor va depune plângere penală   
Ceea ce s-a întâmplat miercuri, 14 martie, în localitatea Satu Nou de Jos, comuna Groşi (Maramureş), a ajuns rapid un subiect foarte mediatizat inclusiv pe posturile TV naţionale.

Şi asta nu doar fiindcă s-a iscat un scandal public foarte urât, nu doar fiindcă unii localnici consilieri parohiali voiau – sub protecţie „religioasă” – să doboare 25 de copaci seculari, dar nimeni nu ştia de ce şi cu a cui aprobare, nu doar fiindcă au fost practic două persoane care-au încercat să se opună acţiunii (ex-consilierul local Sorin Gaje şi Dorin Băban), ci inclusiv pentru modul absolut incorect, prostesc şi abuziv în care au intervenit nişte aşa-numiţi poliţişti!

De parcă ar fi fost nu poliţişti din cadrul MAI, plătiţi din banii contribuabililor, ci parcă slujbaşi la cheremul Bisericii şi/sau al Primăriei Groşi?! Au luat cu forţa un om, l-au bruscat, l-au reţinut, l-au dus la secţia de poliţie şi l-au amendat, pentru ce? Fiindcă Sorin Gaje le-a cerut poliţiştilor doar să-şi facă datoria şi să verifice întâi cu mare atenţie actele despre care „tăietorii” violenţi susţineau că sunt avizele de tăiere? Ce era atât de greu?

Nu se putea amâna acţiunea pentru câteva ore, pentru o zi, ca să se facă toate verificările necesare? Nu, poliţiştii n-au făcut decât să-şi arunce ochii pe nişte hârtii aduse la faţa locului în ultimul moment, iar apoi, fără să se prezinte, fără să se legitimeze, l-au săltat miliţieneşte pe protestatarul Gaje! Nici nu mai contează că pe spatele uniformei unuia dintre poliţişti era scris „Poliţia rutieră” (sic!), deşi totul se petrecea lângă un cimitir…

L-au amendat pe om pentru tulburarea liniştii publice? Păi trebuia omul să solicite întâi autorizaţie pentru a protesta între copacii respectivi? Trebuia? Sau poate că protesta pe o proprietate privată? Nicidecum, terenul în cauză nu este proprietate privată, şi-atunci?

Una peste alta, dacă terenul este folosit de biserică – dar ÎN INTERES PUBLIC, AL CETĂŢENILOR! -, cine era abilitat să avizeze tăierea atâtor arbori seculari care, totuşi, se pare că nu intră la regimul zonelor forestiere? Un lucru e limpede: aşa se întâmplă atunci când cei în cauză nu comunică, nu explică public ce şi cum, nu rezolvă din timp, perfect legal şi cu totală transparenţă tot ceea ce e necesar, iar astfel de scandaluri precum acesta ajung să se clarifice doar în instanţele de judecată!

În articolul „Ex-consilierul local Sorin Gaje, implicat într-un nou scandal în Satu Nou de Jos” publicat pe acest site în 14 martie a.c., puteţi viziona un scurt material video inclusiv cu momentul reţinerii lui Gaje de către poliţişti!

Deocamdată, în exclusivitate, iată o declaraţie amănunţită a lui Sorin Gaje, el explicând toate demersurile sale şi tot ce-a aflat în perioada 11-14 martie: „E vorba despre o perdea de protecţie pentru sat, Satu Nou de Jos, formată din stejari şi brazi – unii de 150-200 de ani.

În cazul ăsta au tăiat 25 de stejari seculari. Ştiam de mai mult timp ce au de gând să facă, mă refer la Consiliul Parohial Satu Nou de Jos, terenul fiind al localităţii… degeaba zic consilierii parohiali că este proprietatea lor, nici vorbă de aşa ceva, terenul în cauză nu e întăbulat pe parohie! Şi-atunci cum şi-au permis să taie copacii ăia fără să se consulte cu oamenii, cu adunarea parohială? N-au făcut asta! Deci, au decis cu de la ei putere să taie, ei împreună cu primarul!

Zic de primar fiindcă el le-a promis că le rezolvă avizele de la inspectorul Leşan Maftei de la Ocolul Silvic Baia Mare. Acest inspector e cel care de ani de zile ne exploatează în mod fraudulos pădurea de pe dealul Usturoi, pădurea proprietate a localităţii Satu Nou de Jos. Toate astea sunt confirmate şi în Raportul Curţii de Conturi Maramureş din 2009, puteţi verifica şi vedea (n.n. – da, avem documentul).
Acuma să vă zic cum s-a întâmplat.

Duminică, 11 martie, la slujba religioasă, preotul Balaj Teodor a anunţat că în data de 14 martie se va întrerupe furnizarea cu energie electrică în sat fiindcă atunci urma să se taie stejarii. Ceea ce-au şi făcut în 14, după cum ştiţi deja. Luni, 12 martie, m-am dus la Primăria Groşi să mă interesez dacă au eliberat de-acolo vreo autorizaţie pentru tăiere. Am discutat cu secretarul Primăriei, Mihuţ Alina, şi cu arhitecta Feher Anicuţa.

Cu arhitecta pentru că ea a intervenit în timpul discuţiei mele cu Mihuţ… spunând că, şi-o citez acum, copacii se pot tăia fără nicio problemă, că nu sunt castani sau nuci (n.n. – afirmaţia asta e de-un cinism feroce, ca să nu spun de-o prostie crasă)! Aşa mi-a spus.

Iar secretarul Primăriei mi-a spus că ei n-au eliberat niciun act pentru tăierea asta fiindcă nu e de competenţa lor. Ce ziceţi de asta? Pe urmă, tot luni, m-am dus la Ocolul Silvic Maramureş, să văd dacă au emis ei vreun aviz de tăiere. Mi-au spus că nu şi nici măcar nu e de competenţa lor pentru că nu este cuprinsă zona aceea ca zonă forestieră (n.n. – a se reţine acest aspect extrem de important privind aprobarea tăierilor, veţi vedea ce surprize urmează)! Mi-au sugerat să merg la Garda de Mediu; acolo la Ocol am vorbit cu purtătorul de cuvânt.

M-am dus la Garda de Mediu, am vorbit cu domnul Călin Crişan. Nici măcar nu ştia nimic! Dar mi-a sugerat să contactez Inspectoratul Teritorial pentru Regim Silvic şi de Vânătoare din Cluj-Napoca, pentru că e de competenţa lor în cazurile în care e vorba de copaci cuprinşi în zone neforestiere – aşa cum e la noi cu acei stejari.

I-am sunat, la Cluj, am vorbit, mi s-a spus să le trimit o sesizare cât mai urgent. Am trimis prin fax, pe 12 martie, deci marţi. Poftiţi, vă dau sesizarea.

Aşa că, din ceea ce v-am spus până aici, reiese clar că până în 12 martie nu exista niciun aviz eliberat, de nicăieri, deşi ei au anunţat încă din 11 martie că vor tăia copacii! Oare cum de erau ei atât de siguri în 11 martie că în zilele următoare vor obţine avizul de la vreo instituţie abilitată? Şi de la care instituţie?

Astfel, marţi, 13 martie, m-am dus şi la Protopopiatul Baia Mare, la părintele protopop Fabian – rudă directă a preotului din Satu Nou de Jos, unde am cerut să întrerupă ilegalităţile care sunt pe cale să se înfăptuiască.

M-a ascultat şi mi-a zis că-l va contacta pe preotul Balaj. Apoi m-am dus şi la Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, unde am discutat cu fostul părinte-secretar Pop Ioan. Mi-a spus că se va ocupa şi mi-a mai spus, lucru foarte important, că de tăierea copacilor şi pomilor din parohii răspunde părintele Bălan!

Pe de altă parte, am mai aflat că exact în data de 13 martie cineva de la Ocolul Silvic Baia Mare a fost să marcheze copacii (n.n. – păi cum aşa?), împreună cu cantorul Bolte Savantin de la noi! Adică vreau să scot în evidenţă că de ce tocmai cei de la Ocolul Silvic Baia Mare au intervenit – şi când?, abia în 13 martie – trecând peste alte instituţii abilitate?
În dimineaţa de 14 martie, miercuri, la ora opt m-am dus chiar la locul faptei să văd ce se întâmplă, dacă…

Venise un tractor cu troliu, apoi au sosit câţiva consilieri parohiali, cu drujbele – Rusu Gheorghe, Paşca Ioan, încă un Paşca Ioan, Petruş Gheorghe, Filipan Gheorghe, care au început pregătirea tăierii. Apoi a sosit şi-o echipă de la Renel, spunându-mi-se că au de schimbat o linie de curent?! I-am rugat pe consilierii parohiali să-mi arate o autorizaţie pentru tăiere şi mi-au spus, atenţie!, că încă nu au aşa ceva, că va sosi curând şi autorizaţia (n.n. – de unde, aşa, în ultimul moment?).

Dar că ei vor începe şi, dacă eu mă opun, o să mă trântească! Le-am spus că mă opun cu orice risc şi că voi suna la 112, atâta timp cât n-au autorizaţie! Am sunat la 112 şi au sosit trei maşini de poliţie, deci eu sunt cel care a chemat Poliţia!!! Au început discuţiile şi le-am solicitat poliţiştilor să le ceară autorizaţia de tăiere.

Între timp, tot eu am anunţat şi presa! Timp în care curatorii şi poliţiştii sunau la primarul Lupan, să aducă autorizaţia! Într-un târziu, a ajuns un fel de dosar acolo, cu ceva acte eliberate de Ocolul Silvic Baia Mare. Am încercat să le explic agenţilor de poliţie că alta este instituţia abilitată să avizeze aşa ceva, nicidecum Ocolul Silvic Baia Mare, v-am explicat deja de ce şi cum! Poliţiştii nici n-au vrut să audă ce le explic eu! Însă, când au aflat că vine presa, au plecat urgent, toate trei maşinile! De ce? De ce au fugit?

Discuţiile între mine şi curatori s-au tensionat, iar ei au sunat la 112. Au venit din nou poliţiştii, cu o singură maşină, trei poliţişti, dar între timp eu fusesem agresat fizic, trântit la pământ; poliţiştii au venit şi m-au luat pe sus, cu forţa, spunând că mă arestează! Fără mandat, fără nimic… dar nu m-am opus, m-au dus la secţia de poliţie din Groşi.

Ce-a urmat acolo, la ce s-au pretat aceşti poliţişti plătiţi din bani publici ca să apere cetăţenii, nu vă mai spun acum; fiindcă voi contesta în justiţie amenda de 700 de lei pe care mi-au dat-o pentru tulburarea liniştii publice, dar voi face şi plângere penală împotriva lor pentru abuz! De asta nu intru acum în detalii.

Şi nici cazul cu copacii tăiaţi nu va rămâne aşa, sper şi cred că va veni cineva de la Inspectoratul Teritorial Silvic din Cluj. Şi vom mai vedea!”

Oamenilor din comuna Groşi le este teamă să vorbească. Mai ales când vine vorba de biserică şi de primar. Multora puţin le pasă de cei 25 de copaci, alţii nu înţeleg de ce trebuiau tăiaţi, nimeni nu ştie ce se va face cu ei. Multora însă le pare rău şi mai ales sunt foarte uimiţi şi revoltaţi de modul absurd şi brutal în care au reacţionat poliţiştii (unul dintre ei probabil se numeşte Nemeş)! Una dintre persoanele cu multă notorietate în zonă, Ioan Oroian (fost director al Romgaz Maramureş), a spus: „Îmi pare rău că taie copacii!”. Şi nu e singurul.

Peter CZOMPA

P.S.: Fiindcă ex-consilierul local (ex-membru PC) Gaje este cunoscut de mult timp drept un aprig contestatar al activităţii autorităţilor locale din zonă (şi sunt mai multe procese civile şi penale pe rolul instanţelor), de subliniat că din luna februarie curent el este membru al PP-DD!

Recomandari

Alte Articole