Statistica 2011: Judetul Maramures, locul 2 pe tara la insamantari artificiale

Oficiul pentru Ameliorare si Reproductie in zootehnie Maramures a facut publice astazi, 28 septembrie, o serie de cifre legate de sectorul zootehnic din judet. Perioada la care s-a facut referire este 1 ianuarie – 21 august 2011, in acest an judetul Maramures ocupand locul 2 pe tara in ceea ce priveste numarul de insamantari artificiale efectuate, activitate specifica de baza.

Pe langa cifrele prezentate, raportul a evidentiat si o serie de aspecte identificate de catre specialistii Oficiului, ca fiind elemente cu influenta negativa asupra indicatorilor de performanta zooeconomica in judet. Un prim aspect semnalat este acela al scaderii continue a efectivelor de animale la toate speciile de interes zooeconomic, precum si a exemplarelor din patrimoniul genetic cat si a tineretului retinut pentru lucrarile tehnice de selectie si reproductie (baza furajera precara, datorata fenomenelor meteorologice).

Un alt neajuns este legat de scaderea numarului de insamantari artificiale ca urmare a sistarii ajutorului de stat privind achizitia de msc si agent criogenic, sistarea activitatii de COP datorita lipsei de fonduri a MADR pentru desfasurarea acestui serviciu, lipsa structurilor asociative lucrative, deficitul de masini si utilaje specifice activitatii in zootehnie, existenta de exploatatii mici si nespecializate, piata agricola subdezvoltata si necorelata cu regulile economiei de piata, mentalitatea scazuta a crescatorilor de animale privind importanta cresterii animalelor, varsta inaintata a crescatorilor, tineretul fiind tentat spre alte sectoare de activitate sau sa plece in strainatate.

Referitor la acest ultim aspect, subprefectul Gyongyike Bondi a avut o serie de observatii de facut, aceasta aratandu-se dezamagita de faptul ca tinerii din ziua de azi nu se arata interesati de cresterea animalelor. Directorul Oficiului, Ioan Mihalca a dat exemplu 10 fermieri care au cumparat de afara animale, dar nu au stiut cum sa aiba grija de ele, astfel ca ferma a murit intr-un an de zile, iar pe banii luati de stat acestia si-au cumparat masini si alte cele.

Ioan Mihalca a recunoscut ca tinerii nu au curaj sa se aventureze in aceasta ramura a cresterii animalelor, iar in ceea ce priveste existenta unei specializari zootehnie la UNBM nu se pune problema, procedurile de acreditare fiind extrem de mari. Unde se mai adauga faptul ca poate nici nu ar exista doritori sa se inscrie la aceste cursuri.

Rares Bogdan

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole